Kruideniers fraudeerden voor miljoenen

Nadat bijna een jaar geleden de FIOD de eerste invallen deed, hebben medio april 2013 zeker 27 supermarkteigenaren tegenover de Belastingdienst bekend dat ze jarenlang belasting hebben ontdoken door hun omzet kunstmatig te verlagen. In sommige gevallen zou het gaan om 240.000 euro per jaar.

Super de Boer logo kruideniers fraudeerdenHet betrof ondernemers die waren aangesloten bij de vroegere keten Super de Boer. De frauderende kruideniers hebben al 6,5 miljoen euro betaald aan naheffingen en boetes en dat bedrag zou mogelijk kunnen oplopen tot 10 miljoen. Bij 59 supermarkteigenaren wordt een nader boekenonderzoek gedaan.

De belastingfraude kwam aan het licht tijdens een onderzoek van de Belastingdienst onder alle 143 ondernemers die bij Super de Boer waren aangesloten. “Ik vind het schokkend en niet acceptabel”, stelde staatssecretaris Weekers. “Dit betekent dat er op grote schaal en stelselmatig is gesjoemeld en belastingfraude is gepleegd. Daarom zullen we er keihard tegen optreden.”

Weekers kondigde nieuw onderzoek aan bij alle supermarkten die werken met een franchiseformule. Ook Albert Heijn, C1000, Jumbo, Plus en Spar werken met zelfstandige ondernemers. Na dat onderzoek zou hij mogelijk ook in andere branches een dergelijk onderzoek willen doen.

bron: NU.nl, NOS, Nieuwsuur

Reacties zijn gesloten.