Iraakse regeringswoordvoerder weg om corruptieschandaal

foto van Ali al-Dabbagh

Ali al-Dabbagh

Enkele dagen nadat zijn contract tot en met 2014 was verlengd, werd het ontslag van regerings-woordvoerder Ali al-Dabbagh geaccepteerd door premier Nouri al-Maliki in verband met zijn rol in een wapentransactie met Rusland, die vanwege verdenkingen van corruptie werd afgeblazen. Bronnen vermeldden dat de recente contractverlenging onderdeel was van een onderlinge afspraak om het vrijwillige en ‘eervolle’ vertrek van Dabbagh zeker te stellen.

Irak zou voor 4 miljard dollar aan gevechtshelikopters, tanks, pantservoertuigen, gevechtsvliegtuigen en luchtverdedigingssystemen van Rusland kopen, maar zag medio november van de overeenkomst af. Dabbagh verklaarde daarna dat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw met de Russen zou gaan onderhandelen. De commissie voor Veiliheid en Defensie gaf tegelijk aan dat een onderzoek zou worden ingesteld naar de betrokken functionarissen.

Die commissie heeft inmiddels de namen van de meeste betrokkenen boven water en verdenkt zeker 3 à 4 functionarissen van corruptie. Tegenstrijdige berichten over de status van de deal geven ook voeding aan de geruchten over corruptie, evenals het recente ontslag van de Russische minister van Defensie en zijn stafchef. Commissielid Mazhar Khodr Nasser hoopt dat deze commissie wel wat bereikt, in tegenstelling tot veel van de vorige commissies die onderzoek deden naar corruptie.

 

lees het hele artikel bij Almonitor

Reacties zijn gesloten.