Corruptie plaagt haven Beiroet

foto Port of Beirut

Port of Beirut

Dat de meeste overheidsdiensten in Libanon last hebben van corruptie is algemeen bekend. Ook is duidelijk dat men er al jaren niet in is geslaagd de omvang van de malversaties terug te dringen, laat staan te beëindigen. Honderden miljoenen dollars per jaar gaan verloren door belastingfraude en een inefficiënte administratie en inning. Een schrijnend voorbeeld is de haven van Beiroet, ’s lands belangrijkste handelscentrum, goed voor zo’n 80% van de jaarlijks opbrengsten aan invoerrechten en BTW, samen zo’n 3 miljard dollar.

Minister Ghazi Aridi van Publieke Werken en Transport schatte de jaarlijkse belastingontduiking in de haven van Beiroet onlangs op 1 miljard dollar. In de eerste 9 maanden van 2012 zou 2 miljard geïnd moeten zijn op de invoer, terwijl de douane maar 1 miljard had opgehaald.

Je krijgt bijna het idee dat het dan wel heel simpel zal zijn om goederen belastingvrij het land in te krijgen. Een insider vertelde aan The Daily Star echter dat je toch gauw met zo’n 4 à 5 partijen samen moet spannen om dit voor elkaar te krijgen: in ieder geval de leverancier en de klant, maar ook de inklaringsmedewerker en de inspecteur van de douane en soms nog meer betrokkenen. En omdat iedereen er aan verdient lukt het vaak om zo’n keten op te zetten. Zo wordt bijvoorbeeld kleding ingevoerd onder de vlag van computers, waarvoor een lager tarief geldt. Ook gebeurt het dat de prijs van ingevoerde goederen te laag wordt opgegeven.

Om de fraude aan te pakken verrichtte de controle instantie van de douane onlangs invallen bij verschillende inklaringskantoren, die op zich private ondernemingen zijn, maar wel een licentie moeten hebben en behouden. Elie Zakhour, baas van de Chambre International de Navigation de Beyrouth, gaf aan dat de fraude ook wordt bestreden door meer containers te scannen. De afgelopen jaren  gebeurde dat te weinig of helemaal niet, zogenaamd omdat de scanners kapot waren en nog niet gerepareerd. Ook zou het helpen bij een serieuze hervorming van deze sector als 3 vacante topfuncties zouden worden vervuld.

lees het hele artikel bij The Daily Star (Elias Sakr)

Reacties zijn gesloten.