Mysterieuze dood Russische klokkenluider in Groot-Brittannië

fax van een foto van Alexander Perepilichny

Alexander Perepilichny

Begin december 2012 werd het onderzoek naar de dood van de Russische zakenman Alexander Perepilichny (1968) door de lokale politie in Zuidoost Engeland overgedragen aan een gespecialiseerde regionale eenheid in Surrey. Enkele weken geleden was hij vlakbij zijn landhuis ingestort en overleden. Nader onderzoek en 2 autopsies hebben nog geen uitsluitsel gegeven over de doodsoorzaak.
Perepilichny verhuisde 3 jaar geleden naar Groot-Brittannië en hielp Zwitserse aanklagers als getuige in een onderzoek naar een groep Russisiche criminelen die betrokken zouden zijn bij grootschalige belastingfraude.

In afwachting van de resultaten van een toxicologisch onderzoek speculeren kranten over de mogelijke manier waarop Perepilichny aan zijn einde is gekomen. Zo zou hij ‘gewoon’ een hartaanval gekregen kunnen hebben of vermoord kunnen zijn. Maar het zou ook kunnen gaan om een soortgelijke vergiftiging als van de voormalige spion Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen overleed na het drinken van thee, vervuild met radioactief plutonium.
Perepilichny leek evenwel in goede gezondheid op het moment van overlijden. Hij zou aan het joggen zijn geweest en werd in hardloopkleding gevonden op een heuveltop in de buurt van zijn woning.

De belastingfraude in kwestie kwam aan het licht in een eerder onderzoek door de Russische advocaat Sergei Magnitsky. Zijn onthullingen waren de machthebbers echter niet welgevallig, waardoor hij in 2008 gevangen werd gezet en een jaar later overleed als gevolg van slechte verzorging en mishandeling. Volgens The Independent – met daarachter de Russische zakenman met een kritische houding jegens het Kremlin – was Perepilichny een jaar geleden gewaarschuwd dat zijn naam in Rusland op een dodenlijst stond.

portret van Sergei Magnitsky

Sergei Magnitsky

Wat beide mannen gemeen hebben was hun streven om het zogenaamde Hermitage Capital schandaal bloot te leggen. In dit schandaal zouden Russische belastingbeambten in 2007 een Britse investeringsmaatschappij hebben opgelicht voor zo’n 140 miljoen pond. De dood van Magnitsky – hij was 37 – maakte hem tot een icoon voor mensenrechten-activisten. Het zette de Brits-Amerikaanse baas van het succesvolle Hermitage Capital, Bill Browder, aan om de strijd voor rechtvaardigheid te intensiveren, zowel voor zijn organisatie als voor Magnitsky. De Verenigde Staten overwegen inmiddels de Magnitsky-wet aan te nemen. Dat zou betekenen dat niet alleen de 60 functionarissen, die bij zijn dood betrokken waren, geen visum meer krijgen, maar ook alle Russische functionarissen die verdacht worden van slecht bestuur en wangedrag in toekomstige zaken.

lees het hele artikel bij Reuters (Maria Goiovnina) en The Telegraph (Tom Parfitt, Colin Freeman)

Reacties zijn gesloten.