Poetin ontslaat defensieminister om corruptieschandaal

foto Anatoly Serdyukov, Poetin ontslaat defensieminister

Anatoly Serdyukov

Defensieministser Anatoly Serdyukov werd begin november de laan uitgestuurd door president Vladimir Poetin vanwege een corruptieschandaal rond het aan het ministerie gelieerde bedrijf Oboronservis. Eerder werden Yevgeniya Vasilyeva, voormalig directeur huisvesting van het ministerie en oud-medewerkers Yekatarina Smetanova en haar partner Maksim Zakutallowho opgepakt in verband met deze zaak. In het appartement van Vasilyeva trof de centrale onderzoekscommissie onlangs voor 3 miljoen dollar aan juwelen en edelstenen aan. In verband met de zorg voor hun kinderen verzocht Zakutallowho de rechter om vrijlating op borgtocht. Gelet op hun woningen in het buitenland achtte de rechter het vluchtgevaar echter reëel en wees het verzoek af.

Het zou gaan om de verkoop van vastgoed van defensie ver onder de marktwaarde aan bedrijven die zij controleerden, zoals bijvoorbeeld het 31ste staatsinstituut voor het ontwerp van speciale constructies, dat in 2011 werd afgestoten. In totaal zou 100 miljoen dollar verduisterd zijn.

Yevgeniya Vasilyeva werd gezien als de beschermeling van de weinig populaire niet-militaire defensieminister Serdyukov. Zijn plaats wordt nu ingenomen door de alom gerespecteerde Sergey Shoigu, voorheen minister van rampen en noodsituaties (EMERCOM). Shoigu heeft dit departement opgezet en 18 jaar geleid.

 

lees het hele artikel bij RT

Reacties zijn gesloten.