City handelaar krijgt 13 jaar cel voor ponzischeme

foto Nicholas Levene

Nicholas Levene

City handelaar Nicholas Levene (1964) werd begin november 2012 veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor een piramidespel met beleggingen, waarmee hij tussen 2005 en 2009 meer dan 250 miljoen pond binnenhaalde en 32 miljoen verbraste. Toen enkele investeerders in 2009 hun geld terug wilden zien, stortte het kaartenhuis in. Levene ging failliet en de SFO begon een onderzoek.

De gokverslaafde Levene had ooit een geschat vermogen van 15 à 20 miljoen pond en leek op het eerste gezicht een typische family man met 3 schatten van kinderen. Maar intussen besteedde hij het geld van investeerders aan huizen in het Verenigd Koninkrijk en Israel, dure wapens, luxe automobielen, en privé-scholen voor z’n kinderen. Ook ging er nogal wat geld op aan grootse feesten, bijvoorbeeld in St. Tropez, inclusief retourvluchten voor de genodigden, waaronder bijvoorbeeld de eigenaar van Topshop en de voormalige directeur van Lehman Brothers in Londen.

Onder de slachtoffers van Levene – hoe kan het ook anders – bevinden zich geen onbekende en onbemiddelde Britse zakenlieden, zoals Richard Carin, eigenaar van de toprestaurants The Ivy en Le Caprice, Sir Brian Souter en diens zus Ann Gloag, oprichters van de Stagecoach vervoersgroep en Russell Bartlett, de baas van de R3 Investment Group.

Zonder z’n school afgemaakt te hebben, ging de vijftienjarige zoon van elektriciën Martin Levene werken bij de London Stock Exchange en maakte daar de deregulering van 1984 mee. Hij werkte bij aandelenhandelaar Phillips & Drew, valutahandelaar Tullett & Tokyo en was directeur bij Trio Equity Derivatives en Integrated Asset Mangement.
In 1994 doekte pa Levene z’n winkel op en keerden hij en z’n vrouw terug naar Israel. In 2009 werd in het faillissement van hun zoon hun flat in Eliat gevorderd, evenals diverse auto’s, bankrekeningen en 2 huizen op naam van Levene’s vrouw Tracey en z’n zus Sarah op last van de rechtbank in Tel Aviv

Levene’s gevangenisstraf van 13 jaar is één van de zwaarste straffen ooit in het VK voor financiële fraude. In 1997 kreeg Abbas Gokal 14 jaar voor zijn rol in de fraude bij de Bank of Credit & Commerce International.

lees het hele artikel bij The Guardian (Julia Kollewe)

Reacties zijn gesloten.