Eerste corruptieveroordeling in Griekenland: levenslang

Tijdens hun proces inzake fraude en corruptie zijn zakenlieden en ministers wel eens gevangen gezet, maar tot een veroordeling is het nog nooit gekomen. Hoe anders voor de voormalige burgemeester van de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, in de periode 1999 tot 2010. Vassilis Papageorgopoulos – voormalig sprinter en parlementslid – werd eind februari 2013 veroordeeld tot levenslang voor de verduistering van 18 miljoen euro – de helft van het budget voor publieke werken – uit de gemeentekas.

Vassilis Papageorgopoulos, corruptieveroordeling in Griekenland

Vassilis Papageorgopoulos

Samen met 17 andere verdachten stond Papageorgopoulos (1947) terecht voor verduistering van meer dan 50 miljoen euro uit de publieke middelen van Thessaloniki. De rechtbank oordeelde dat er slechts voor 18 miljoen daarvan voldoende bewijs was. De voormalige gemeentesecretaris Mihalis Lemousias, kassier Panagiotis Saxonis en twee andere financiële functionarissen kregen lichtere gevangenisstraffen. Papageorgopoulos hield vol niets met de hele zaak van doen te hebben.
De overige verdachten, waaronder drie waarnemend burgemeesters, werden van alle beschuldigingen vrijgesproken.

Papageorgopoulos werd na twee ambtsperiodes eind 2010 opgevolgd door Yiannis Boutaris, die zijn voorganger ervan beschuldigde bij de overdracht onjuiste financiële cijfers verstrekt te hebben. Er bleken miljoenen ‘kwijt’ te zijn.

bron: Reuters, Yahoo (Renee Maltezou, Tom Pfeiffer), Zerohedge (Tyler Durden), Demotix (Konstantinos Tsakalidis)

Reacties zijn gesloten.