Machtigste vrouw Mexico opgepakt vanuit privé vliegtuig

Elba Esther Gordillo

Elba Esther Gordillo

Elba Esther Gordillo – voorzitter van de nationale vakbond van onderwijspersoneel en machtigste vrouw van Mexico – stapte eind februari 2013 uit haar privé vliegtuig op het vliegveld van Toluco bij Mexico-stad, om vervolgens aangehouden te worden op verdenking van de verduistering van een bedrag van bijna 156 miljoen dollar. En dat precies één dag nadat de kersverse president Enrique Peña Nieto bij wet ingrijpende onderwijshervormingen had bekrachtigd, waar Gordillo tegen had gestemd.

De hervormingen waren ook gericht op het terugdringen van de macht van haar bond – zoals aanstelling en ontslag van leraren – over het onderwijssysteem in het land, dat van alle OESO-landen het laagste scoort. Andere wijzigingen betroffen het invoeren van functioneringsgesprekken en het aanpakken van loondoorbetaling bij afwezigheid of overlijden. De controle over het openbaar onderwijs komt door de nieuwe wet bij de federale overheid te liggen, in plaats van bij de SNTE.

Er waren al vaak vraagtekens gezet bij haar rijkdom als vakbondsvrouw en politica. Minstens zo vaak deden geruchten de ronde over corruptie binnen de onderwijsbond. Procureur-generaal Jesús Murillo Karam verkondigde dat Gordillo (1945) de miljoenen van de SNTE had doorgesluisd naar bankrekeningen in de VS en Zwitserland. Ze wordt ervan verdacht 2 huizen in Californië te bezitten en diverse kunstwerken. Ze zou 17.000 dollar besteed hebben aan plastische chirurgie en ruim 2 miljoen dollar hebben uitgegeven bij het warenhuis Neuman Marcus.
De Mexicaanse krant Reforma had zich al eens afgevraagd hoe ze zich schoenen van 1.200 en een tas van 5.500 dollar kon veroorloven van een maandsalaris van ongeveer 6.000 dollar.

SNTE logo

Tot 2006 maakte Gordillo deel uit van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI), die nu opnieuw aan de macht is. Met de stemmen van de 1,5 miljoen leden van haar bond verwierf ze politieke macht en kon ze regeringen maken of breken. Sinds ze in 2006 uit de PRI werd gezet, steunt ze de in 2005 door de SNTE opgerichte partij Nieuwe Alliantie (PANAL), waarvoor haar dochter in de Kamer zit.

bron: The Independent (Tim Walker), De Volkskrant, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.