Bestuursleden Anglo Irish schuldig bevonden aan wanbeleid

In de grootste rechtszaak in de Ierse geschiedenis werden medio april 2014 twee van de drie topmannen van de begin 2009 genationaliseerde Anglo Irish Bank schuldig bevonden aan wanbeleid. Met illegale leningen voor een bedrag van 450 miljoen euro kocht een groep van 10 investeerders en de familie Quinn aandelen in de bank, om deze gezonder te doen lijken. Met een kapitaalinjectie van ruim 30 miljard euro stutte de overheid de bank, maar dat leidde er wel toe dat Ierland als eerste land een beroep moest doen op het noodfonds van de ECB, EU en het IMF.

McAteer en Whelan

McAteer en Whelan

Na een 11 weken durende rechtszaak en een juryberaad van 17 uur werd de voormalig bestuursvoorzitter Seán FitzPatrick niet schuldig bevonden aan het verstrekken van de leningen. Hij zou er niet direct bij betrokken zijn geweest en slechts globaal op de hoogte zijn geweest. De jury achtte zijn kompanen William McAteer (1950) en Patrick Whelan (1962) wel schuldig aan het verstrekken van illegale leningen aan de Maple 10.
Voor het eerst werden bankiers aangeklaagd voor schending van sectie 60 van de Ierse Companies Act, die het banken verbiedt geld uit te lenen om de koers te steunen.

Dat zij tegelijk niet schuldig werden bevonden aan het verstrekken van illegale leningen aan de vrouw en de vijf volwassen kinderen van Sean Quinn, was voor deze laatsten een fikse tegenvaller. De familie Quinn betwist de legitimiteit van de leningen in het kader van een claim van 2,3 miljard euro. Hun zaak tegen Irish Bank Resolution Corporation (de rechtsopvolger van Anglo Irish Bank), het ministerie van Justitie, de financiële toezichthouder en het voormalig bestuur van Anglo Irish Bank werd aangehouden gedurende de onderhavige rechtszaak, maar zou binnenkort verder kunnen gaan.

Quinn had flink gegokt op een verdere koersstijging van Anglo Irish en eind 2007 bleek dat hij indirect 29% van de aandelen bezat in de vorm ongereguleerde derivaten met de naam Contracts for Difference (CFD), door Warren Buffett aangeduid als (financiële) “massavernietigingswapens”. Ze konden flink wat opleveren, zonder dat hij de aandelen bezat. Ondanks de steunaankopen met het door de bank uitgeleende geld zakte de koers en deden de CFD’s hun vernietigende werk.

bron: Volkskrant (Titia Ketelaar), FreeNewsPos (Ed Carty), Belfast Telegraph (Dearbhail McDonald, Sarah Stack)

Reacties zijn gesloten.