Bekentenissen in omkopingszaak VN

Medio januari 2016 bekenden twee functionarissen van een lobby-organisatie in New York schuldig te zijn aan het betalen van steekpenningen aan John W. Ashe, voormalig afgevaardigde van Antigua, die tussen september 2013 en september 2014 voorzitter was van de Algemene Vergadering van de VN. Ook zou Ashe geld hebben aangenomen van de puissant rijke projectontwikkelaar Ng Lap Seng uit Macau. Zelf is Ashe in deze zaak, die in oktober 2015 in het nieuws kwam, geen verdachte, maar secretaris-generaal Ban Ki-moon was ‘not amused‘, integendeel.

Omkopingszaak VN, John W. Ashe

John William Ashe

Wel wacht Ashe, woonachtig in Dobbs Ferry (NY), een aanklacht wegens onregelmatigheden in zijn belastingaangifte. Die hielden ongetwijfeld verband met zijn extra inkomsten, die hij besteedde aan handgemaakte kostuums, een setje Rolex horloges en het leasen van een BMW X5. Ook telde hij 70.000 dollar neer voor het lidmaatschap van de South Carolina country club en liet hij voor 30.000 dollar een basketbalveld aanleggen achter zijn huis. Hij zou 1,2 miljoen dollar vergeten hebben op te geven als inkomsten.

Ng probeerde de VN te verleiden tot een permanente aanwezigheid op Macau in de vorm van een vergadercentrum met expositieruimte. Ng droeg financieel bij aan een vergadering van een VN-onderdeel op Macau en Ashe steunde het initiatief van zijn bedrijf, de Sun Kian Ip Group, met een aanbevelingsbrief. Het ging om een project dat miljarden zou kosten.

De lobby-organisatie waarvan Ashe geld zou hebben aangenomen is mogelijk de Global Sustainability Foundation, waaraan Heidi Hong Piao en Shiwei Yan waren verbonden. In 2013 zouden zij hem 200.000 dollar hebben betaald voor zijn aanwezigheid op een conferentie in Guangzhou in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN destijds. In totaal zouden de dames meer dan 800.000 dollar aan ‘donaties’ van Chinese zakenlieden aan Ashe hebben doen toekomen. Als tegenprestatie maakte Ashe zich sterk voor de belangen van deze zakenlui bij de VN en bij de premier van Antigua, die een deel van de steekpenningen zou hebben gekregen.

Piao heeft haar medewerking toegezegd aan het verdere onderzoek, in tegenstelling tot Yan, die een gevangenisstraf van 6 tot 10 jaar tegemoet kan zien.

bron: The New York Times (Marc Santora, Somini Sengupta, Benjamin Weiser), CNN (Haimy Assefa), site VN

Reacties zijn gesloten.