Italiaanse fiscus argwanend over fair play betaald voetbal

Eind januari deed de Guardia di Finanza, de financiële politie in Italië huiszoekingen bij ruim 20 spelers en makelaars en nam voor 12 miljoen euro aan geld, panden en andere bezittingen in beslag. De invallen maakten deel uit van de operatie Fuorigioco, oftewel buiten spel, die in 2012 werd gestart na sterke aanwijzingen van belastingontduiking in de voetbalcompetities Serie A en Serie B. Volgens de Napolitaanse aanklager Vincenzo Piscitelli zou het om z’n 35 clubs en 100 personen gaan. 

Italiaanse fiscus argwanend

Hoewel de autoriteiten tot nu toe geen namen prijsgaven, menen de media dat bobo’s als Aurelio De Laurentiis, voorzitter van Napoli, Adriano Galliani, de baas bij Milan en Claudio Lotito, president van Lazio tegen het licht worden gehouden. Milan en Napoli lieten weten de beschuldigingen als ongegrond te beschouwen. Napoli zou er in ieder geval niet bij betrokken zijn, over andere clubs kon hij niet oordelen, zo gaf De Laurentiis te kennen. De aanklager had laten weten dat uit onderzoek tot nu toe was gebleken dat zijn club nog 8.321 euro aan BTW was verschuldigd.

Ook voormalig voorzitter van Juventus, Jean-Claude Blanc en spelersmakelaar Alessandro Moggi, zouden behoren tot de groep van 58 personen waarover men nu informatie trachtte te verzamelen, evenals de (oud-)spelers Herman Crespo, Ezequiel Lavezzi, Diego Milito en German Denis.

Naast Italiaanse voetbalclubs zouden ook buitenlandse clubs betrokken zijn volgens het Italiaanse OM. Rond transfers zouden makelaars facturen hebben opgemaakt, zogenaamd omdat ze exclusief voor die voetbalclub hadden onderhandeld. In werkelijkheid hadden ze, zoals te doen gebruikelijk, diverse clubs gesproken in het belang van hun speler(s). Deze aftrekbare ‘kosten’ konden de voetbalclubs vervolgens opvoeren op hun belastingaangifte. Daarvan zouden ook de makelaars en spelers zelf hebben geprofiteerd, sommigen via brievenbusmaatschappijen en bankrekeningen in belastingparadijzen, zo luidde de verdenking.  

bron: Nu.nl, Guardian (Stephanie Kirchgaessner), Economia (Raymond Doherty), The Local

Reacties zijn gesloten.