Met Ezubao verdween 7 miljard euro

De Chinese leensite Ezubao verdween eind 2015 net zo plotseling als zij anderhalf jaar daarvoor was ontstaan. Begin februari 2016 maakte het Chinese persagentschap Xinhua bekend, dat de 34-jarige oprichter Ding Ning samen met 20 functionarissen van het bedrijf was opgepakt. Daaronder bevonden zich ook Zhang Min, CEO en vriendin van Ding en Yong Lei, directeur risk management. Onderzoek naar de plotselinge sluiting van de bekende en succesvolle peer-to-peer (P2P) leensite had aan het licht gebracht dat bijna niets was wat het leek. Zhang omschreef het bedrijf zelf als een piramidespel en Yong bekende dat 95% van de geëtaleerde investeringsprojecten niet bestonden.

Ding Ning Ezubao verdween

Ding Ning

Door uitgekiende reclamecampagnes kreeg Ezubao, gestart in juli 2014, snel bekendheid; reclame op de staatstelevisie en sponsoring van het Nationale Volkscongres gaven de leensite aanzien. In de Grote Volkszaal in Beijing hingen banieren met hun logo, dat ook de stoelen sierde in de HSL van Shanghai naar Beijing. China Newsweek onderscheidde Ezubao zelfs als meest betrouwbare financiële dienstverlener op het web. In november gaf het bedrijf nog ruim 100 miljoen euro aan haar personeel met de opdracht er dure kleren en sierraden van te kopen, passend bij het imago van rijkdom en stabiliteit.

Gelokt door rendementen variërend van 9% tot 15% en teruglopende rendementen in vastgoed en aandelen, staken zo’n 900.000 mensen meer dan 7 miljard euro in de projecten van Ezubao, één van de duizenden aanbieders in deze branche met een geschatte omvang van zo’n 150 miljard euro. Alleen al in december 2015 zouden ruim 100 leensites gestopt zijn, in geheel 2015 meer dan 800. 

Ding en Zhang waren van plan hun sporen uit te wissen en de benen te nemen toen de instroom van nieuw geld stokte. De politie van Hefei (500 kilometer landinwaarts van Shanghai) wist evenwel de plek te vinden waar de administratie was begraven. Met behulp van 2 graafmachines werden in een etmaal zo’n 80 reistassen vol documenten van 5 meter diepte opgegraven. 

bron: Ponzitracker (Jordan D. Maglich), WSWS (Peter Symonds), NRC (Camil Driessen)

Reacties zijn gesloten.