Ambtenaar Haarlemmermeer 3 jaar vast

Rob Drillenburg, voormalig ambtenaar Haarlemmermeer

Rob Drillenburg

Eind april 2015 veroordeelde de rechtbank in Haarlem een voormalig directeur Beheer en Onderhoud van de gemeente Haarlemmermeer tot 3 jaar cel voor omkoping, meineed en valsheid in geschrift. Rob Drillenburg gunde in 2008 en 2009 zonder aanbesteding opdrachten aan bedrijven van twee medeverdachten in ruil voor steekpenningen. Die ontving hij via zijn consultancy bedrijfje, waarmee hij hen ‘adviezen’ uitbracht; rapporten van internet, die hij wat aanpaste en van zijn eigen signatuur voorzag. Goed voor facturen tot zo’n 400.000 euro. De gemeente heeft als benadeelde partij een bedrag van 523.000 euro geclaimd van drie van de verdachten.

Door de rechtbank in Den Bosch werd Drillenburg eerder veroordeeld wegens omkoping. Hij werkte toen bij de gemeente Son en Breugel. Bij zijn sollicitatie in Haarlemmermeer vervalste hij zijn ontslagbrief.

De opdrachten aan medeverdachten Erik de Man en Ton Brouwer liepen voor een belangrijk deel via De Waterwolf in Hoofddorp, het verzelfstandigde onderhoudsbedrijf van de gemeente. Dat verwerkte onder supervisie van directeur Klaas Woestenburg ook nog eens voor tonnen aan valse facturen van de bedrijven in de boekhouding. De Man kreeg twee jaar cel opgelegd, Brouwer ontving een jaar voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf. Woestenburg kreeg 3 maanden voorwaardelijk en 150 uur taakstraf. 

Via zijn eigen consultancybedrijfje Liberté Sélect verrichtte Drillenburg advieswerk voor De Man Consultants en Driebergse Weg- en Waterbouw (DWW) over de meest uiteenlopende onderwerpen, in binnen- en buitenland, zoals over de vorming van de gemeenten Bonaire en St. Eustatius. Van de gemeente Haarlemmermeer mocht Drillenburg dit soort werkzaamheden onder twee voorwaarden doen: hij mocht niet zelf voor Liberté Select werken en Liberté Select mocht niet werken voor bedrijven die zakelijke relaties met de Haarlemmermeer onderhielden. Volgens het Openbaar Ministerie werden beide afspraken met voeten getreden.

Na de eerste meldingen van onregelmatigheden door klokkenluider Huub Braas in 2009, bevestigde onderzoek van Hoffmann bedrijfsrecherche en de Rijksrecherche zijn verdenkingen. Hovenier Braas had als onderaannemer werkzaamheden verricht voor De Waterwolf en onthulde onder meer dat de woning van de minnares van Drillenburg op kosten van De Waterwolf van een nieuwe oprit was voorzien.
Eveneens in dat jaar bleek een ambtenaar aan drie van zijn meerderen gemeld te hebben dat Rob Drillenburg in 1999 was ontslagen in de gemeente Son en Breugel om fraude en corruptie. Daarvoor fleste hij ook de gemeente Wateringen al, daar voor ruim 100.000 gulden.

Bron: de Telegraaf, Haarlems Dagblad (Jacob van der Meulen), Eindhovens Dagblad, Cobouw (Aernout Bouwman), hermanvogel.nl

Reacties zijn gesloten.