Negeren handelssancties kost BNP 9 miljard

Begin mei 2015 deed rechter Lorna Schofield in New York uitspraak in de zaak tegen BNP Paribas voor het overtreden van handelssancties die golden voor Soedan, Iran en Cuba, waarvoor het in juli 2014 schuld bekende. Het betrof een boete van 140 miljoen dollar en een terugbetaling aan de autoriteiten van 8,8 miljard dollar, ongeveer even veel als haar hele inkomen voor belastingen in 2013.

negeren handelssancties kost BNP

Georges Chodron de Courcel

Ondanks interne waarschuwingen in 2005, verwerkte de bank van 2004 tot 2012 dollarbetalingen (voor meer dan 190 miljard) in strijd met de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) en de Trading with the Enemy Act. Daarnaast kreeg BNP Paribas een proeftijd van 5 jaar, mag het in de VS zelf gedurende 2015 geen dollarbetalingen verrichten en moesten 13 betrokken werknemers de bank verlaten, waaronder COO Georges Chodron de Courcel. 

Het leek wel of banken sowieso niet goed begrepen wat die sancties inhielden. Eerder troffen Standard Chartered, Barclays, RBS, HBSC, ING en Credit Suisse na overtreding schikkingen in de VS.

In 2005 zou een compliance officer gewaarschuwd hebben dat negen Arabische banken bij BNP louter dollars omwisselden voor Soedanese banken en dat dat op gespannen voet stond met de geldende sancties. Volgens zijn manager gebeurde dit met de volledige instemming van het hoofdkantoor in Parijs. Sancties tegen Soedan werden in 1997 ingesteld en in 2006 verscherpt.
Ook in 2007 trokken interne medewerkers aan de bel over geldtransacties door BNP voor partijen die het Soedanese bewind steunden; een bewind dat banden onderhield met Osama Bin Laden en zich keerde tegen een VN-missie in Darfur. Voor aan Iran gelieerde bedrijven zou de bank voor 650 miljoen dollar aan transacties hebben verricht tot in 2012. Het interne onderzoek naar dit soort misstanden was toen al zo’n 2 jaar bezig.

Dat de bank feitelijk had opgetreden als centrale bank voor Soedan en gegevens uit betalingen voor Iran en Cuba had verwijderd om ze niet op te laten vallen en daarmee door was gegaan na waarschuwingen van de Amerikaanse autoriteiten leidde tot deze hoogste straf ooit voor het overtreden van economische sancties. Het Amerikaanse Department of Justice gaf aan te onderzoeken hoe het geconfisceerde bedrag ten goede kan komen aan slachtoffers in de gesanctioneerde landen. 

bron: FCPA-blog (Julie DiMauro, Richard L. Cassin), BBC (Kamal Ahmed), Reuters (Joseph Ax, Aruna Viswantha, Maya Nikolaeva), Bloomberg (Tom Schoenberg)

Reacties zijn gesloten.