In hoger beroep 4,5 jaar geëist voor fraude oud-topman Icare

Bart Visser

Bart Visser

Oud-topman Bart Visser (1949) van het Drentse thuiszorgbedrijf Icare hoorde eind mei 2013 in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden een celstraf van 4,5 jaar tegen zich eisen. Het hoger beroep in de zorgfraudezaak liet drie jaar op zich wachten, waardoor de strafeis nu lager uitvalt. In 2010 eiste het OM 6 jaar, de rechtbank veroordeelde hem tot 1 jaar. Tegen Jan B. (1958), een zakenpartner van Visser, eiste het OM een celstraf van twee jaar. Volgens advocaat-generaal Henk Dijkstra was vooral Visser het brein achter de zorgfraude.

Eerder deze maand eiste het OM voor de Noordelijke Fraudekamer in Assen bijna zes ton terug van oud-directeur Visser. Jan B. moet bijna zeven ton terugbetalen. Volgens het OM ging het om crimineel geld dat ze door witwassen hadden verkregen. De advocaten van beide verdachten verklaarden dat hun cliënten nooit geld hebben ontvangen.

Visser was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare. Hij kreeg in 2006 al kritiek toen bleek dat hij als vertrekkend bestuursvoorzitter een gouden handdruk had ontvangen van 969 duizend euro bovenop zijn jaarsalaris van ruim 250.000 euro, terwijl Icare op dat moment verlies maakte. In verband met de oplichting die in 2008 aan het licht kwam, legde het Openbaar Ministerie in 2008 beslag op Vissers huis voor 1,3 miljoen euro.

Bart Visser zou onder andere panden en bedrijfsonderdelen van Icare verkocht hebben en een deel van de opbrengst in zijn eigen zak gestoken hebben. Deze opbrengst gaf hij niet aan bij de fiscus, waardoor Visser tevens van belastingfraude verdacht wordt. In 2000 verkocht Visser als bestuursvoorzitter van Icare dertig kantoorpanden van Icare aan een vriend. Deze panden werden binnen een uur met veel winst doorverkocht, waarbij Visser deelde in de winst.

icare logoIn 2000 verkocht Visser een verliesgevend bedrijfsonderdeel van Icare (Thuiszorg Perfect) voor het symbolische bedrag van 1 gulden aan een kennis. Kort daarop werd de onderneming weer verkocht aan Breevenen BV waarvan dezelfde vrouw directeur en enig aandeelhouder was. Eind 2003 werd Thuiszorg Perfect verkocht voor 8 miljoen euro aan Randstad. De winst van de verkoop kwam vooral terecht bij Visser, die een optierecht op driekwart van de aandelen in Breevenen BV had.

Visser werd in 2010 veroordeeld wegens witwassen en oplichting; van de verdenking van belastingfraude en verduistering werd hij vrijgesproken. Volgens de aanklacht zou de oud-topman Icare voor tussen de vijf en tien miljoen euro hebben benadeeld door onder meer de verkoop van panden. De rechtbank achtte alleen de oplichting rond de verkoop van een pand in Dronten bewezen. Vissers voormalige collega Jan B. werd eveneens veroordeeld tot twaalf maanden cel voor het witwassen van 1,3 miljoen gulden. Medeverdachte Elizabeth F. (1953) werd wegens valsheid in geschrifte en oplichting veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

bron: Dagblad van het Noorden, Volkskrant (Jet Bruinsma), Financieele Dagblad, Drenthe Journaal

Reacties zijn gesloten.