Consulaatmedewerker in Ho Chi Min stad verkocht visa

Michael Sestak

Michael Sestak

Een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Ho Chi Minh Stad werd eind mei beschuldigd van het verkopen van visa voor bedragen tussen de 50.000 en 70.000 dollar.   Daarmee zou Michael T. Sestak (1971) enkele miljoenen dollars hebben opgestreken van Vietnamezen die naar de VS wilden reizen. Hij zou het geld via brievenbusmaatschappijen in met name China naar een bankrekening in Thailand hebben doorgesluisd. Daar kocht hij panden in Phuket en Bangkok.

Medio 2012 werd de Amerikaanse overheid getipt dat zo’n 50 à 70 mensen uit hetzelfde dorp steekpenningen hadden betaald om een visum te bemachtigen. Deze maand werd Sestak gearresteerd in Californië. Naast Sestak werden nog vijf personen  verdacht van betrokkenheid bij deze malversaties; een niet bij naam genoemde directeur van een lokale vestiging van een internationaal bedrijf en vier relaties van hem.

Zowel in Vietnam zelf als in de Vietnamese gemeenschap in de VS was bekend dat visa gekocht konden worden via Sestak en zijn handlangers. Ook ‘grensgevallen’ konden – tegen een passende vergoeding – rekenen op een inreisvisum, mits deze werden voorbereid door de handlangers en werden beoordeeld door Sestak.

Sestak werkte van augustus 2010 tot september 2012 op het consulaat als hoofd van de afdeling non-immigratie visa. Daarna keerde hij terug naar Amerika om weer in actieve dienst bij de Marine te gaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat Sestek zo’n 8 procent van de aanvragen, die hij behandelde, afwees. Voor alle aanvragen lag dat percentage op 35%.

Bij het onderzoek kon gebruik worden gemaakt van de IP-adressen van aanvragers, die voor hun aanvraag gebruik moeten maken van het Consular Electronic Application Center (CEAC). Zo konden enerzijds enkele aanvragers worden opgespoord en bleek dat veel aanvragen waren gedaan door de medeverdachten.

bron: Bangkok Post, Tuoitrenews, Phuket Wan

Reacties zijn gesloten.