Topman Toshiba weg na jarenlange boekhoudfraude voorganger

Topman Toshiba verontschuldigt zich voor boekhoudfraude

Hisao Tanaka verontschuldigt zich

Nadat Toshiba in mei het dividend schrapte vanwege ontdekte onregelmatigheden in de boekhouding, stapte medio juli 2015 topman Hisao Tanaka op. Eerder die maand werd bekend dat de omzet van het Japanse concern de afgelopen jaren met meer dan 800 miljoen dollar was opgeklopt. In die tijd was Norio Sasaki de hoogste baas. In 2013 werd hij vice-voorzitter van het bestuur en nam Tanaka het stokje over. 

Na de zware verliezen in 2008 zouden president Atsutoshi Nishida en zijn opvolger Sasaki verordonneerd hebben om de cijfers op te poetsen, vergelijkbaar met wat bij Olympus gebeurde. De financiële targets werden fors opgeschroefd en kosten en verliezen werden niet altijd tijdig geboekt. In 2013 kwamen soortgelijke praktijken aan het licht bij Toshiba Medical information Systems. Nu betrof het diverse onderdelen van het conglomeraat dat ondermeer actief is in electronica, energiecentrales en infrastructuur: tolsystemen voor snelwegen, stroommeters en halfgeleiders.

Nishida had jaren de scepter gezwaaid bij de PC-divisie van Toshiba, één van de onderdelen waar de winsten boekhoudkundig groter leken dan ze in werkelijkheid waren. Sasaki, waarvan iedereen verwachtte dat ook hij binnenkort z’n functie neer zou leggen, zou deze boekhoudkundige creativiteit hebben voortgezet en ook Tanaka zou er van op de hoogte zijn geweest. Na het interne en een onafhankelijk onderzoek, kondigde ook de Japanse Securities and Exchange Surveillance Commission een onderzoek aan naar de boeken van Toshiba.

bron: Accountant.nl, FT (Kana Inagaki), Business Standard, Japan Times, The Japan News, Bloomberg (Chisaki Watanabe, Yuko Takeo)

Reacties zijn gesloten.