Oncoloog Farid Fata verdiende miljoenen aan patiënten

Oncoloog Farid Fata

Dr. Farid Fata

Voor ruim 9.000 onnodige en soms zelfs gevaarlijke ‘behandelingen’ van meer dan 550 patiënten in 6 jaar tijd, werd de 50-jarige voormalig oncoloog Farid Fata begin juli 2015 in Detroit veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 jaar. Genoeg om de rest van zijn dagen achter tralies te slijten, maar minder dan de geëiste 175 jaar. De behandelingen kostten de verzekeraars ruim 100 miljoen dollar, waarvan Fata zelf zo’n 15 miljoen toucheerde. In september vorig jaar bekende hij schuldig te zijn aan wat de aanklagers de ‘grootste medische fraude in de geschiedenis’ van de Verenigde Staten noemden. 

De onherstelbare schade die deze patiënten is aangedaan, tart de verbeelding. Vaak waren het gezonde mensen, die te horen kregen dat ze terminale bloedkanker hadden. Fata behandelde hen bijvoorbeeld met injecties Rituximab, een duur en agressief medicijn, dat de gezondheid ernstige schade kan toedoen en het immuunsysteem beschadigt. Een patient kreeg het middel maar liefst 94 keer geïnjecteerd, terwijl een normale behandeling niet meer dan acht doses voorschrijft. Argwanende patiënten en personeel loog hij voor dat het hier om een revolutionaire ‘Europese’ of ‘Franse’ methode ging. Na zijn arrestatie in augustus 2013 vervalste hij zelfs nog een medisch artikel om de heilzame werking van Rituximab te bewijzen.

Huis oncoloog Farid Fata

Optrekje oncoloog Fata

Farid Fata, opgeleid aan het Memorial Sloan Kettering Cancer Center, was een vooraanstaande arts in Michigan, met praktijken in zeven steden. Hij startte ook een eigen apotheek, Vital Pharmacare, een bestralingscentrum, Michigan Radiation Institute, een diagnostisch laboratorium, United Diagnostics en een eigen ‘liefdadigheidsfonds’, Swan for Life. De tientallen patiënten die hij dagelijks een paar minuten sprak – co-assistenten deden het verdere werk – schreef hij een langer of onnodig gebruik van medicatie voor en bij terminale patiënten prees hij het hospice aan, waarvan hij bij doorverwijzing een aanbrengpremie ontving. Uiteraard verwees hij ook vooral door naar zijn andere praktijken.

Praktijk oncoloog Farid Fata

Michigan Hematology Oncology

Bij een sollicitatiegesprek in 2010 zag de ervaren oncologisch verpleegster Angela Swantek direct een aantal onacceptabele en gevaarlijke situaties, die ze meldde bij het Bureau of Health Professions. Ruim een jaar later kreeg ze bericht dat het Department of Licensing and Regulatory Affairs (LARA) geen onregelmatigheden in de praktijken van dokter Fata had geconstateerd. Pas toen medio 2013 dokter Soe Maunglay bij Fata’s praktijk Michigan Hematology Oncology sterke argwaan kreeg en bedrijfsleider George Karadsheh inlichtte, werd de FBI ingeschakeld, leidend tot invallen en zijn arrestatie. Angela Swantek huilde van opluchting.

Voorafgaand aan de uitspraak van rechter Borman verontschuldigde Farid Fata zich en zei zich zeer diep te schamen: “Ik heb mijn talenten misbruikt vanwege hebzucht en een zelfvernietigende hang naar macht.”

bron: NOS, Newsweek (Ed Cara), International Business Times (Elizabeth Whitman), Inquisitr, The Daily Caller (Tristyn Bloom), Medical Miscreants

Reacties zijn gesloten.