Bankier in Olympus schandaal weer naar huis

Chan Ming Fon, als enige individu veroordeeld in de VS in één van de grootste boekhoudschandalen in Japan bij Olympus, werd begin juli 2015 door rechter Swain veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, even lang als de duur van zijn voorarrest. Dit vanwege zijn medewerking in een onderzoek tegen zijn voormalige werkgever Commerzbank, die deels had geleid tot een schikking van 1,45 miljard dollar met de autoriteiten in maart 2015. De verbeurdverklaring van 13 miljoen dollar bleef wel staan voor Chan.

Bankier in Olympus schandaalOlympus verdoezelde grote verliezen op investeringen en werd in 2013 beboet voor het knoeien met de boeken. Tussen 1995 en 2004 – in die tijd werkzaam voor Commerzbank en Societe Generale – zou Chan op verzoek van Olympus hebben meegewerkt aan transacties om de verliezen aan het zicht te onttrekken. In de jaren daarop, toen Chan een eigen investeringsfonds bestierde, hielp hij Olympus voor een passende vergoeding bij het afstoten van aangekochte beleggingen, terwijl hij tegen accountants volhield dat deze nog steeds in het bezit waren van het elektronicaconcern. Op grond van de informatie van Chang trof Commerzbank in de VS een schikking van 300 miljoen dollar als onderdeel van de hiervoor genoemde schikking van bijna 1,5 miljard.

Chan Min Fong werd in december 2012 opgepakt terwijl hij met zijn gezin op familiebezoek in Los Angeles was. Eind januari 2013 werd hij door Swain tegen een borgsom van 5 miljoen dollar op vrije voeten gesteld.

bron: Reuters (Nate Raymond), Bloomberg (Bob Van Voris)

Reacties zijn gesloten.