Schlumberger schond economische sancties

Schlumberger, ’s werelds grootste servicebedrijf in de olie industrie, bekende eind april 2015 economische sancties tegen Soedan en Iran te hebben geschonden tussen 2004 en 2010 en trof een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf betaalt een boete van 155 miljoen dollar, doet afstand van ruim 77 miljoen aan winst en kreeg ‘drie jaar voorwaardelijk’. Met deze recordboete stootte Schlumberger BNP Paribas (140 miljoen) van de eerste plek.

Logo SchlumbergerVeel minder bekend dan veel grote (inter)nationale oliebedrijven, heeft Schlumberger deze wel zo’n beetje allemaal als klant. Het bedrijf – gevestigd op Curacao – zoekt en boort in ruim 80 landen naar olie en gas. Met zo’n 100.000 medewerkers – 15% minder dan voor de daling van de olieprijs vanaf 2014 – draait het een omzet van ongeveer 48 miljard dollar en boekte het in 2014 een winst van meer dan 5 miljard. De boete had geen ernstige gevolgen voor de bedrijfsresultaten: na het bekend worden van de uitspraak steeg de koers met 2 procent.

Met beursnoteringen in de VS en het VK heeft Schlumberger ‘hoofdkantoren’ in Londen, Parijs, Houston en Den Haag. Als niet-Amerikaans bedrijf kon het – in tegenstelling tot bijvoorbeeld concurrent Halliburton – zaken blijven doen in Soedan en Iran. Voorwaarde was wel dat daarbij geen Amerikaanse burgers of medewerkers in Amerika betrokken waren. En daar ging het mis. Medewerkers waren betrokken bij transacties en probeerden dat bovendien aan het zicht te onttrekken. Zo spraken ze over Zuid-Egypte als ze Soedan bedoelden en verkochten ze materieel aan Jordanië om het vervolgens door te leveren aan de gesanctioneerde landen.

Haar toonaangevende positie in de markt heeft Schlumberger te danken aan continue innovatie, welke heeft geresulteerd in een portefeuille van ruim 36.000 patenten en grote opdrachten voor exploratie in de diepzeebodem en op de Noordpool. Eerder dit jaar ontving de CEO Paal Kibsgaard uit handen van president Poetin de Orde van Vriendschap medaille voor een grote olievondst – ondanks de Amerikaans en Europese sancties – in de Russische Kara Zee. Activiteiten in Iran en Soedan zijn inmiddels gestaakt.

bron: the Guardian (James Ball, Harry Davies), Bloomberg (Andrew Zajac, David McLaughlin), FuelFix (Collin Eaton), OilPro (Jeffrey Lareau)

Reacties zijn gesloten.