Aanleg Algerijnse snelweg: van showcase tot schandaal van de eeuw

Begin mei 2015 deed de Algerijnse rechter Tayeb Hallali uitspraak in een omvangrijk corruptieschandaal rond de aanleg van zo’n 1.200 kilometer zesbaans snelweg door Noord-Algerije. Twaalf personen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes, evenals zeven buitenlandse bedrijven. De hoofdverdachten, financieel adviseur Chani Mejdoub en voormalig topambtenaar Mohamed Khelladi, werden ieder veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en een boete van ruim 33 miljoen dollar. Beiden verbleven al geruime tijd achter de tralies. Andere verdachten kregen celstraffen variërend van 1 tot 7 jaar. 
De zeven buitenlandse bedrijven – Citic CRCC (China), Cojaal (Japan), SM Inc (Canada), Isolux Carsan (Spanje), Piearotti (Italië), Garaventas (Zwitserland) en Coba (Portugal) – kregen elk een boete van meer dan 56 miljoen dollar.

Oost-West verbinding Noord-Algerije Algerijnse snelweg

Oost-West verbinding Noord-Algerije

Onderzoek bracht aan het licht dat diverse functionarissen in de energiesector en bij het staatsoliebedrijf Sonatrach steekpenningen ontvingen van buitenlandse bedrijven die in Algerije projecten doen, in ruil voor olietransacties. Het geld vond zijn weg via bankrekeningen in Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Hong Kong en de VS. 

Bij de start van de werkzaamheden in 2006 werden de kosten geraamd op zo’n 6 miljard dollar. De snelweg maakt deel uit van de Caïro-Dakar snelweg, onderdeel van het Trans-African Highway netwerk (TAH 1). In 2010 zou de belangrijke verbinding tussen de grens in het oosten met Tunesië en die in het westen met Marokko in gebruik worden genomen. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot boven de 13 miljard dollar en is de weg pas later dit jaar helemaal klaar. Met omkoping zou een bedrag van 5 miljard dollar gemoeid zijn, volgens berichten in de pers. Door verdachten werd beweerd dat grote bedragen terecht kwamen bij  voormalig minister van Infrastructuur Amar Ghoul en voormalig minister van Justitie Mohamed Bedjaoui.

De aanleg van de A1, door president Abdelaziz Bouteflika bestempeld als de ‘uitdaging van de eeuw’ werd door de pers al omgedoopt tot ‘schandaal van de eeuw’. Een week na de uitspraak van het gerechtshof onthief de president 7 ministers van hun post in een poging de ophef over dit schandaal enigszins te temperen. Onder hen Amar Ghoul, die evenwel direct weer aan de slag kon als minister van Milieu.

Bron: Middle East Online, Yahoo, The Majalla (Michael Martin) , Middle East Eye, al Araby

Reacties zijn gesloten.