Laurentius zinkt verder

Toezichthoudster Laurentius ook in Maastricht op non-actief

Een lid van de raad van toezicht van de Maastrichtse woningcorporatie Servatius, Elsbeth van Hijlckama Vlieg, stelde zichzelf begin oktober 2012 op non-actief, omdat ze ook commissaris is bij de in opspraak geraakte corporatie Laurentius in Breda. Ze kwam tot haar besluit nadat de voorzitter van de raad en de directeur van Servatius hun bezorgdheid hadden uitgesproken over de mogelijke uitstraling van de problemen bij Laurentius op Servatius.

Van Hijlckama Vlieg heeft nu de handen vrij om te reageren op de gang van zaken bij Laurentius zonder dat dit Servatius direct raakt. Na afronding van het onderzoek bij Laurentius wordt bekeken of Van Hijlckama Vlieg weer terugkeert als toezichthouder in Maastricht.

Laurentius stevent af op surseance

Intussen stevent de geplaagde woningcorporatie af op een surseance van betaling, zo maakte de advocaat Claire Nies bekend. In tegenstelling tot eerdere prognoses sluit Laurentius 2012 niet af met winst maar is er in het slechtste geval een tekort van 118 miljoen euro.

De acute geldproblemen ontstonden doordat de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) binnen 3 maanden aflossing eist van de lening die is afgesloten voor het project Stadionkwartier in Eindhoven. Er was gehoopt op respijt maar Laurentius moet 60 miljoen euro terugbetalen en kan niet weer lenen, verklaarde interim-directeur Karin Rosielle.

Laurentius heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) in september 2012 om een lening gevraagd.

Fraude bij woningcorporatie omvangrijker

Ex-directeur Walter Vermeulen wordt niet alleen verdacht van oplichting en witwassen, maar inmiddels ook van omkoping en valsheid in geschrifte, meldde een woordvoerster van justitie. Intussen zijn ook de door Vermeulen aangestelde en met 200.000 euro per jaar beloonde onderdirecteuren Joop Peijen en Andre Heijntjes door het interim-bestuur geschorst. Eén van hen werd reeds verhoord door het OM.

foto kantoor Laurentius Breda

Laurentius, Breda

Projectontwikkelaars en aannemers hebben de Bredase woningcorporatie jarenlang als melkkoe gebruikt. De fraude rond Laurentius is een stuk omvangrijker dan tot nu toe naar buiten kwam, bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad.  Onderzoek van justitie en forensisch accountants van Laurentius heeft aanwijzingen opgeleverd voor een netwerk dat al tien jaar actief is. Hierin spelen aannemers, ontwikkelaars, adviseurs en notarissen een rol. De corporatie betaalde bij projecten de verwachte winst vóóraf uit aan partijen, financierde vooruit en nam hun risico’s over. Daarvan profiteerde onder meer VolkerWessels.

Zo helpen wij elkaar

Een van de aanwijzingen dat er meer aan de hand was, kreeg de politie Limburg-Zuid vorig jaar. Een informant meldde dat de Limburgse projectontwikkelaar Nieuwe Borg geld van woningcorporaties, waaronder Laurentius, wegsluisde naar zijn bedrijven. De directeur van Laurentius zou als beloning een zwembad hebben gekregen. Laurentius doet met Nieuwe Borg zaken in Gilze, Tilburg en Roermond.

In het onderzoek wordt gekeken naar hun rol, en naar de rol van de opgestapte raad van commissarissen. Die moest toezicht houden, maar blijkt zelf meerdere bouwhelmen opgehad te hebben. Zo verdiende de voorzitter als notaris aan transacties van Laurentius. Een andere commissaris was adviseur bij VolkerWessels.

bron: BNDeStem, NU.nl, de Stentor, NRC

Reacties zijn gesloten.