Engelse voetballers kopen paardenraces

foto Michael Chopra van Ipswich Town

Michael Chopra

Ipswich speler Michael Chopra werd begin oktober 2012 door de British Horseracing Authority (BHA) in staat van beschuldiging gesteld van manipulatie van paardenraces. Uit onderzoek naar verdacht wedgedrag bij negen races tussen november 2010 en maart 2011 zou blijken dat hij jockey Andrew Heffernan heeft omgekocht. Ook de voetballers James Coppinger en Mark Wilson zouden hebben ingezet op de races van Heffernan.

Chopra kampt al langer met gokproblemen. In augutstus 2008 liet hij zich opnemen in een verslavingskliniek en 3 jaar later stond hij weer voor de deur. Ipswich Town gaf hem eind 2011 een kwart miljoen pond om zijn gokschulden af te kunnen betalen.

Heffernan schijnt nu in New South Wales in Australië te werken. Het is aan de autoriteiten daar om te bepalen of hij hangende het onderzoek in Engeland wordt geschorst. De maximumstraf voor zijn overtredingen bedraagt 25 jaar.

foto Paul Scotney

Paul Scotney

Paul Scotney, directeur Integrity Services, Compliance & Licensing bij de BHA, benadrukte dat dit soort praktijken in de Engelse paardrensport uiterst zeldzaam zijn en dat er bij verreweg de meeste races niets onoorbaars voorvalt.

Toch heeft de BHA nog niet zo lang geleden haar grootste onderzoek ooit afgerond. In december 2011 werden 11 personenen veroordeeld voor geknoei met wedstrijden in de eerste 8 maanden van 2009. Jockeys Paul Doe en Greg Fairley evenals eigenaren Maurice Sines en James Crickmore werden voor 14 jaar uit hun sport gezet. Deze corruptie kwam aan het licht doordat vertegenwoordigers van Paddy Power en Ladbrokes de BHA waarschuwden  dat er door eigenaren om grote bedragen werd gewed op eigen paarden. Op 10 races maakten Sine en Crickmore met hun stromannen een winst van zeker 280.000 pond.

lees het hele artikel bij MailOnline (Marcus Townend)

 

Reacties zijn gesloten.