Indiër verdacht van piramidespel van 3,5 miljard dollar

Sudipta Sen

Sudipta Sen

De voortvluchtige Sudipta Sen werd eind april 2013 eindelijk opgepakt in Kashmir op verdenking van een omvangrijk piramidespel met beleggingen. Als de verdenking klopt, gaat het niet alleen om het grootste ponzischeme ooit in India, maar sowieso om één van de omvangrijkste in de geschiedenis. Er zou meer dan 3,5 miljard dollar zijn ingelegd door duizenden investeerders, de meesten afkomstig uit niet bepaald welgestelde bevolkingsgroepen. Twee slachtoffers zouden al zelfmoord hebben gepleegd.

Sen bestierde een groep bedrijven in vastgoed, motorfietsen, media, reizen en zelfs biogas, opererend onder de naam Saradha Group. Investeerders konden met een variabele looptijd van 12 tot 60 maanden deelnemen tegen bovengemiddelde rendementen variërend van 12 tot 24%. Voor de beleggingen werd stevig geadverteerd, zowel op televisie als in de gedrukte media. Hoofdredacteur Kunal Ghosh van de media-tak van de bedrijvengroep had nauwe banden met de leidende politieke partij Trinamool Congress, wat de geloofwaardigheid van de reclames ten goede kwam.

Daarnaast werd gebruik gemaakt van een bestaand netwerk van agenten van Peerless General Finance and Investment Co. Ltd., die op commissiebasis investeerders overhaalden om te beleggen. Peerless – opgericht in 1932 – had veel ervaring met het ophalen van geld bij kleine spaarders in het oosten van India, met name in West-Bengalen.

Saradha Group logoDe aanschaf van motorfietsenfabriek Global Motors die op enig moment werd toegevoegd aan de Saradha Group, was feitelijk louter bedoeld ter illustratie van het succes van de groep voor de verkoopagenten en daarmee de beleggers. De Hooghly fabriek zou in 2011 zijn gesloten, maar 150 medewerkers bleven in dienst om bij een bezoek van de verkopers van Peerless de indruk te geven dat alles er liep als een zonnetje.

De Securities and Exchange Board of India (SEBI) zou de Saradha Group al sinds juni 2010 in het vizier hebben. Dat het bijna 3 jaar duurde alvorens tot aanhouding van Sen te komen, werd geweten aan de stortvloed aan documenten waaronder de functionarisssen van SEBI in eerste instantie werden bedolven na hun verzoeken om informatie; alleen al in 2012 240 dozen met ordners. Pas toen verordonneerd werd om spreadsheets aan te leveren, kwam er schot in het onderzoek. De Saradha Group was toen echter al ter ziele.

lees het hele artikel bij Ponzitracker (Jordan D. Maglich) en Firstpost (Vivek Kaul)

Reacties zijn gesloten.