Imtech door VEB beschuldigd van fraude

Eind april 2013 maakte de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bekend twee ex-bestuurders van de technische dienstverlener Imtech aansprakelijk te stellen voor de boekhoudfraude bij het bedrijf. Doordat de cijfers over de eerste helft van 2012 niet klopten, zijn zij van mening dat beleggers zijn misleid door oud-topman René van der Bruggen en voormalig financieel directeur Boudewijn Gerner. Voor de schade – geschat op 900 miljoen euro – houdt de VEB ook Imtech zelf, de commissarissen en accountant KPMG verantwoordelijk. De nieuwe topman Van de Aast maakte in dezelfde week een nieuwe reorganisatie bekend, waarbij deze keer 1.300 banen verdwijnen. Ook hij houdt de mogelijkheid open om de ex-bestuurders aan te klagen.

Pretpark in Polen

In februari werden aanzienlijke financiële problemen bekend gemaakt bij de bouw van een groot pretpark, Adventure World Warsaw, ter waarde van ruim 700 miljoen euro, dat in 2015 haar deuren zou openen voor het publiek. Het was de grootste order ooit voor Imtech, dat sinds september 2011 het predikaat ‘Koninklijk’ mag dragen. Het bedrijf zou onder meer ICT, beveiliging en energieopwekking voor zijn rekening nemen. Op dit project en op een opdracht voor de bouw van een energieopwekkende biocentrale heeft het bedrijf 150 miljoen euro afgeboekt. Imtech stelde de publicatie van de jaarcijfers uit en het lokale management werd op non-actief gesteld. Onduidelijk was of het lokale management van Imtech in Polen had gefraudeerd, of dat de opdrachtgevers fraude hebben gepleegd. Adventure World Warsaw - Imtech door VEB beschuldigdEen paar dagen later moest financieel directeur Boudewijn Gerner het veld ruimen. Hij werd vervangen door Hans Turkesteen, die daarvoor financieel directeur bij Stork Technical Services was. Topman René van der Bruggen, die in april met pensioen is gegaan – na tien jaar aan de top van het bedrijf te hebben gestaan – werd eind februari versneld opgevolgd door Gerard van de Aast. Het aandeel Imtech verloor sinds het bekend worden van de onregelmatigheden inmiddels meer dan 50% van z’n waarde (van 20 naar 8,5 euro).

Boekhoudfraude en bonussen

Ook in Duitsland bleek het bedrijf er slechter voor te staan dan gedacht. Daar werd inmiddels een bedrag van 220 miljoen euro afgeschreven. De “financieringsstructuur was onvoldoende robuust gebleken”. Om de financiële klap op te vangen, werd voor 500 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven. Op de Duitse projecten waren zeer flexibele betalingstermijnen afgesproken met de klanten. Deze voorfinanciering bleek onvoldoende uit de financiële rapportage van Imtech. Ook bleken verliezen uit vorige projecten te worden doorgeschoven naar volgende projecten. Dan is sprake van boekhoudfraude. Eind februari eiste de VEB dan ook dat de bonussen van het bestuur van Imtech zouden worden teruggevorderd. René van der Bruggen ontving in 2010 en 2011 jaarlijks iets meer dan een half miljoen euro aan bonus, bovenop zijn vaste salaris van ongeveer 700.000 euro. Financieel topman Boudewijn Gerner kreeg beide jaren rond de 250.000 euro aan bonus. Volgens de VEB was het overduidelijk dat het bedrijf een te positief beeld had geschetst over de financiën. bron: de Volkskrant, NOS, NRC  (Pim van den Dool, Anouk van Kampen)

Reacties zijn gesloten.