Corruptie Booi en El Hage van tafel in Zambezi-zaak

OM BonaireNadat in september 2012 bekend werd dat het Openbaar Ministerie door zou gaan met het onderzoek in de fraudezaak tegen de UPB-politici Ramoncito Booi en Burney El Hage, meldde Caribisch Netwerk begin december 2013, dat rechter Irma Lips de beschuldigingen van ambtelijke corruptie tegen de beide politici van tafel had geveegd. Lips nam deze beslissing omdat het OM de grenzen van het bevel van het Hof in het kader van het gerechtelijk onderzoek had overschreden. De aanklachten die overbleven waren voor El Hage valsheid in geschrift en witwassen in verband met hypotheekfraude. Voor Booi bleef valsheid in geschrifte staan in verband met de koop van een terrein in het dossier Sunset Beach.

De stelling van advocaat Geert-Jan Knoops, dat de Zambezi-zaak onwettig en onrechtmatig is, werd door Lips afgewezen. Omdat beroep tegen deze beslissing niet mogelijk is, heeft Knoops besloten de beslissing voor te leggen aan de Hoge Raad. Via de procureur-generaal moet nu getoetst worden of de beslissing van Lips, om de zaak toch gedeeltelijk ontvankelijk te verklaren, correct is.

Zowel de verdediging als het OM konden tijdens de voorzetting van de regiezitting aangeven wie zij als getuigen willen horen tijdens de verdere behandeling van de zaak in maart 2014. Een aantal getuigen van Knoops – waaronder ex-CDA-politicus Hans Hillen en ex-directeur van de KLM Hartman – werd afgewezen.
Het OM kondigde al aan de beslissing van rechter Lips aan te zullen vechten zodra er gevonnist is.

Caribisch Netwerk constateerde dat het maar weinig mensen op Bonaire wat kan schelen; op straat halen de meesten hun schouders op als het woord Zambezi valt. Er heerst berusting bij de gedachte dat Booi en El Hage de dans gaan ontspringen. Dat heeft volgens voorzitter Nochi Willem van de Fundashon Bon Gobernashon (Stichting Goed Bestuur), die de zaak destijds aanhangig maakte, te maken met de lange duur. “Maar het kan nóg jaren duren”.

bron: Versgeperst.com, Caribisch Netwerk (Belkis Osepa)

Reacties zijn gesloten.