Controle Zeeuwse mosselhandel brengt fraude aan het licht

Eind november 2013 arresteerde de FIOD twee directeuren van een Zeeuwse vis- en mosselgroothandel vanwege jarenlange fraude. Zij zouden Belgische restaurants en marktkooplui geholpen hebben om zwart geld te verdienen. De ondernemers uit Yerseke maakten duizenden valse facturen. Ze verwerkten die in hun boekhouding, maar de vis en mosselen verdwenen op de zwarte markt in België. De administratie van het bedrijf werd in beslag genomen. De mosselfraude loopt allicht in de honderdduizenden euros. De Belgische en de Nederlandse belastingdienst werkten ruim een jaar samen in het onderzoek naar de fraude in ‘zwarte’ mosselen.

Zeeuwse mosselen BelgiëFrancis Adyns, woordvoerder van Financiën in België, bevestigde de grootschalige fraude in augustus. Het onderzoek had betrekking op 20 Belgische ondernemingen en 80 andere btw-plichtigen, met name verenigingen. Zij kochten op grote schaal verse mosselen bij de handelaar, maar lieten de btw weg in hun aangifte. Ook 2 andere Nederlandse bedrijven zijn mogelijk betrokken bij deze fraude in de mosselhandel.
“Hoewel het hier niet over diamanten gaat, kunnen we toch spreken van een aanzienlijke som aan achterstallige btw die onze diensten zullen terugvorderen”, zei Adyns destijds.

In augustus 2012 kondigde de Belgische belastingdienst aan de handel in mosselen bij groothandels en restaurants extra te gaan controleren. Op haar website stelde de dienst dat de bevoorrading door Nederlandse handelaren niet altijd op “een administratief en fiscaal correcte manier” verliep. Bij de controles in België was gebleken dat facturen soms niet overeenkwamen met de aangeleverde hoeveelheid aan mosselen.

De controleurs van de Belgische belastingdienst gingen niet alleen bij Belgische handelaren en restauranthouders op bezoek, maar controleerden aan de grens ook vracht- en bestelwagens uit Nederland. De Nederlandse belastingdienst voerde controles uit bij de toeleveranciers.

Bij de start van het onderzoek achtte de mosselsector het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat bij de Zeeuwse leveranciers sprake zou zijn van zogenoemde zwarte leveringen van mosselen naar België.

bron: NOS, PZC, Vandaag.be, Omroep Zeeland

Reacties zijn gesloten.