Boekhoudfraude Olympus toegegeven

Drie voormalige bestuurders van het Japanse technologieconcern Olympus hebben dinsdag bekend dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan boekhoudfraude. Ook het bedrijf zelf bekende schuld. Aanklagers in Tokio hadden oud-topman Tsuyoshi Kikukawa, de ex-vice-president Hisashi Mori en voorm`lig accountant Hideo Yamada alsmede Olympus zelf in staat van beschuldiging gesteld.

”De volledige verantwoordelijkheid ligt bij mij”, zei Kikukawa aan het begin van het proces. ”Het spijt mij heel erg dat ik onze zakenpartners, aandeelhouders en het bredere publiek in de steek heb gelaten.”

foto camera Olympus OM1

Olympus OM-1

Zij worden verdacht van geknoei in de boeken van het bedrijf. Zij zouden zware verliezen op investeringen hebben willen verdoezelen door (afschrijvingen op) investeringen in buitenlandse bedrijven en door veel te hoge vergoedingen aan externe adviseurs. De affaire werd vorig jaar aan het licht gebracht door Michael Woodford, kort na zijn benoeming als opvolger van Kikukawa. Hij werd al snel weer aan de kant geschoven.

Olympus is door de boekhoudfraude waarvan de omvang op 1,3 miljard euro wordt geraamd, in grote financiële moeilijkheden geraakt. Het 93 jaar oude bedrijf zou noodgedwongen met branchegenoten spreken over samenwerking.

lees het hele artikel bij The Standard

Reacties zijn gesloten.