Stront afdekken met laagje BV’s

Na een voorbereiding van tweeëneenhalf jaar werd eind september een inval gedaan bij een van de grootste mesthandelaren – jaaromzet 80 tot 90 miljoen euro – in Nederland. Anthony van den Broek (1971) uit Lierop (gemeente Someren) wordt verdacht van mestfraude en zwendel met BV’s, waarmee hij zeker zo’n 8 miljoen euro heeft verdiend. Ook in Duitsland, Zwitserland, Polen en België werden invallen gedaan. Hij werkte onder andere samen met familieleden, vermoedt de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook zijn vader en een broer en hun echtgenotes zijn verdachten in een strafrechtelijk onderzoek en een strafrechtelijk financieel onderzoek, zo meldt de site Boerderij.

foto container mesthandel A. van den BroekBij de inval werden bezittingen in beslag genomen die een waarde vertegenwoordigen van 5.000 euro of meer. Bij het kadaster is beslag gelegd op de 3 woningen van de verdachten. Rechercheurs namen ook informatie in beslag bij drie banken en een administratiekantoor die zaken doen met de handelaar. Hetzelfde gebeurde bij buitenlandse dochterfirma’s van de mesthandel.

In 2011 werden door Dienst Regelingen meer dan 110 bestuurlijke boetes uitgedeeld aan overtreders van de Meststoffenwet. De handelaar uit Someren was elk jaar één van de grootste boosdoeners. Van den Broek heeft nog 950.000 euro aan boetes open staan.
De boetes weerhielden hem er niet van door te gaan met zijn illegale activiteiten. De meeste boetes bleken oninbaar; BV’s die aansprakelijk waren, werden verkocht en gingen failliet.

lees het hele artikel in NRC Next (Dick Wittenberg)

Reacties zijn gesloten.