ABN Amro en ING kenden de weg naar belastingparadijzen

ING logoUit de ‘offshoreleaks’ van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft dagblad Trouw kunnen opmaken dat ook ABN Amro en ING tientallen vennootschappen hebben opgezet in oorden als de Britse Maagdeneilanden, de Cook Eilanden en het Maleisische eiland Labuan. Inderdaad wat je noemt internationaal zakendoen. Beide banken ontkenden ook maar ooit iets te maken hebben gehad met belastingontduiking. “De vennootschappen zijn opgezet voor internationale cliënten en volledig in overeenstemming met lokale en internationale wetgeving”, volgens een verklaring van de ABN Amro.

Trouw ontleende de informatie aan gelekte documenten en emails van 2 bedrijven, gespecialiseerd in het opzetten en beheren van dit soort offshore vennootschappen, die veel worden gebruikt door grote bedrijven en vermogende individuen om hun belastingdruk wat ‘draaglijker’ te maken: Portcullis TrustNet uit Singapore en Commonwealth Trust Limited op de British Virgin Islands (BVI, niet te verwarren met de Nederlandse BFI).

Met behulp van tussengeschoven gevolmachtigde bedrijven – die de rol van aandeelhouder en directie kunnen vervullen – blijven de uiteindelijke rechthebbenden buiten beeld (en fiscaal buiten schot). Bij diverse bedrijven die door TrustNet werden opgezet, stonden ING Nominees Limited (Jersey) als aandeelhouder en ING-medewerkers als directeur geregistreerd. Bijvoorbeeld bij het bedrijf Ocean & Mountain Limited, terwijl er geen enkel bewijs is dat dit bedrijf ooit deel uitmaakte van ING.

ING verklaarde niet in staat te zijn het gebruik van deze constructies te verklaren, aangezien de dochterbedrijven, die deze vennootschappen beheerden, inmiddels zijn verkocht.

lees het hele artikel bij ICIJ (Joop Bouma, Martijn Roessingh)

Reacties zijn gesloten.