Aanhoudingen illegale handel gewasbeschermings-middelen

Het Regionaal Milieu Team van de Politie Noord-Holland heeft vier verdachten aangehouden, die zich bezig zouden houden met illegale handel in verboden gewasbeschermingsmiddelen in Europa en het witwassen van de inkomsten verkregen uit die illegale handel.

Alle aangehouden verdachten, waaronder twee Polen en een Russin, werken voor een bedrijf in Noord-Holland dat handelt in legale gewasbeschermingsmiddelen, maar het Functioneel Parket vermoedt dat het bedrijf ook op grote schaal handelt in illegale bestrijdingsmiddelen. Het gaat onder andere om een gewasbeschermingsmiddel ter bestrijding van spint in rozen.

Spint op roos

Spint op roos ©Joop de Hoog

De handel en het gebruik van het middel is niet toegestaan in Nederland, Europa en nog een aantal landen buiten Europa, omdat het middel schadelijk kan zijn voor mens en milieu. De verdachten importeerden het middel uit Rusland en zetten het af in Europese landen, maar vooral in Polen, zo is het vermoeden.

Het bedrijf heeft vermoedelijk tonnen verdiend met de illegale handel. De politie doorzocht twee woningen en een bedrijf in Noord Holland. Er is beslag gelegd op een woning, vier auto’s (een Porsche, Jaguar, Mercedes en BMW), 18.000 euro contant geld en op camera-apparatuur.

Tijdens de doorzoekingen in de bedrijfspanden van de verdachten, werd zo’n 2.000 kilo illegale bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. Het toepassen van deze middelen in de land- en tuinbouw, kan leiden tot extra belasting van bodem en watersystemen. Concentraties van deze stoffen boven de toegestane waardes, kunnen zeer nadelige effecten  hebben op het ecosysteem en kunnen zelfs in het drinkwater en in onze voedselketen terecht komen. Voor waterschappen is het zeer kostbaar om deze stoffen uit het  oppervlaktewater te verwijderen.

lees het hele artikel op de site van het OM

Reacties zijn gesloten.