Mogelijk recordboete voor energiehandel Barclays

Nadat de Federal Energy Regulatory Commission (FERC) eerder dit jaar onderzoeken begon naar de handel in elektriciteit door JPMorgan Chase en Deutsche Bank, heeft ze nu ook aan het Engelse Barclays een recordboete van 470 miljoen dollar voorgelegd. Aanvullend kijken 4 voormalige handelaren aan tegen een boete van 18 miljoen dollar.

logo BarclaysBarclays gaf in een reactie aan het niet eens te zijn met de zienswijze van de FERC. Ook gaf de bank aan betrokken te zijn in 2 afzonderlijke onderzoeken door het Amerikaanse ministerie van justitie en door de SEC. Die proberen vast te stellen of partijen die Barclays hielpen om contracten binnen te slepen, zich wel aan de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) hielden.

Barclays en de 4 handelaren wordt onder andere roekeloosheid verweten, omdat de handelaren wisten dat ze met hun handelwijze waarschijnlijk de wet overtraden en desondanks waarschuwingen van directeur Joseph Gold negeerden. Handelaar Scott Connelly hangt een boete boven het hoofd van 15 miljoen dollar, de overige drie ieder 1 miljoen. De bank en de betrokken handelaren hebben 30 dagen de tijd om tekst en uitleg te geven aan de FERC.

Sinds begin 2011 heeft de FERC meer dan 10 onderzoeken gestart naar mogelijke gevallen van marktmanipulatie bij de handel in gas en elektriciteit. Dit jaar werd een aparte eenheid opgericht om toezicht te houden op deze markten. Met de Constellation Energy Group werd dit jaar een schikking getroffen voor 245 miljoen dollar inzake marktmanipulatie in het noordoosten van de Verenigde Staten.

lees het hele artikel bij Bloomberg (Brian Wingfield)

Reacties zijn gesloten.