Denemarken beperkt hulp aan Oeganda vanwege fraude

Een groeiend aantal landen heeft haar financiële hulp aan de regering van Oeganda de laatste tijd sterk terug geschroefd en nu voegde Denemarken zich daar ook bij. Reden is de verduistering door ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken (Office of the Prime Minister) van meer dan een miljoen euro aan steun, die bedoeld was voor herstel van bijvoorbeeld het noorden van Oeganda.

De Deense minister van Ontwikkelingssamenwerking, Christian Friis Bach, onderstreept daarmee zijn zero tolerance beleid ten aanzien van corruptie en heeft geëist dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Wel blijft Denemarken financiële steun geven voor de bevordering van behoorlijk bestuur en mensenrechten en voor de bestrijding van corruptie. De Uganda Human Rights Commission, de overheidsinspectie en rechtbanken kunnen dus nog rekenen op geld.

foto Geoffrey Kazinda

Geoffrey Kazinda

Ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland zetten hun hulp aan Oeganda al stil, nadat de rekenkamer in een rapport vaststelde dat geld van Ierland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en andere donorlanden was weggesluisd naar verdachte rekeningen. Een berouwvolle premier Amama Mbabazi verzekerde ze, dat degenen die betrokken zijn bij het schandaal hun straf niet zullen ontlopen. Ruim 15 functionarissen van zijn ministerie, het ministerie van Financiën en van de Oegandese centrale bank zijn al op non-actief gezet. Het hoofd van zijn boekhouding, Geoffrey Kazinda, zit al achter de tralies.

lees het hele artikel uit The Observer (Emma Mutaizibwa) bij allAfrica

Reacties zijn gesloten.