VS start binnen 1 week 2 rechtszaken tegen Novartis

Novartis campus, Basel

Novartis campus, Basel

Eind april 2013 kondigde de Amerikaanse overheid in dezelfde week twee rechtszaken aan tegen een onderdeel van de Zwitserse farmaciereus Novartis in East Hanover, New Jersey. In beide gevallen draait het om het verstrekken van vergoedingen aan dokters en apothekers in ruil voor het voorschrijven van bepaalde medicijnen.

In de ene zaak sloot de federale overheid zich aan bij de eisers in een zaak uit januari 2011 op grond van de False Claims Act, waarin een voormalige verkoper van Novartis de klokkenluider was. Een ‘incentive-programma’ van Novartis zou dokters er toe hebben aangezet om patiënten de middelen Lotrel en Valturna voor te schrijven bij een verhoogde bloeddruk en Starlix bij diabetespatiënten. Hierdoor zouden Medicare en Medicaid onnodig miljoenen meer hebben moeten vergoeden.

In de andere zaak ging het om smeergeld, dat werd betaald in de vorm van kortingen en bonussen, aan apothekers als zij nierpatiënten het medicijn Myfortic voorschreven. Hiervan zou al sprake zijn geweest sinds 2005; de schade beliep inmiddels vele miljoenen.

De aanklager bestempelde Novartis als recidivist. In september 2010 – nog geen 3 jaar geleden – trof het bedrijf een schikking van ruim 420 miljoen dollar om verdere rechtszaken te voorkomen over de handel in diverse van haar producten, waaronder het epilepsiemedicijn Trileptal.

lees het hele artikel bij swissinfo.ch

Reacties zijn gesloten.