SFO start onderzoek omkoping ENRC

ENRC logoNa een langdurig eigen intern onderzoek bij ENRC naar mogelijke omkoping in Afrika en Kazachstan, heeft het Serious Fraud Office (SFO) in Engeland eind april 2013 besloten zelf een onderzoek in te stellen naar deze verdenkingen. Het in Kazachstan gevestigde Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC) staat sinds 2006 genoteerd op de beurs in Londen en is voor 44% in handen van de Kazachstaanse oligarchen Alexander Machkevitch, Patokh Chodiev en Alijan Ibragimov. De aankondiging viel min of meer samen met het vertrek bij ENRC van de nieuwe voorzitter, Mehmet Dalman, die schoon schip moest maken en van het advocatenkantoor dat meer dan 2 jaar aan het interne onderzoek had gewerkt.

Het interne onderzoek werd gestart na aantijgingen van juristen die deel uitmaken van het audit committee van ENRC. In Kazachstan zouden via het dochterbedrijf Sokolov-Sarbai Mining Production Association (SSGPO) – actief in het ijzererts – steekpenningen zijn betaald. In de Democratische Republiek Congo (DRC) zou het bedrijf betrokken zijn in een schandaal rond een kopermijn. Het advocatenkantoor Dechert gaf tevens aan schriftelijk bewijs te hebben aangetroffen van betalingen aan Afrikaanse presidenten, die verband zouden houden met de aankoop van een kopersmelterij in Zambia.

Dechert heeft van de SFO de opdracht gekregen alle documentatie over het onderzoek naar de activiteiten in Afrika in te leveren. Eerder gebeurde dat al met de informatie uit het onderzoek naar de omkoping in Kazachstan: daar zou meer dan 100 miljoen dollar zijn overgemaakt naar rekeningen op de Britse Maagdeneilanden en in Litouwen en Hong Kong.

Een jaar geleden vroeg Labour parlementslid Eric Joyce de autoriteiten al om toch vooral te onderzoeken of ENRC voldoende deed om omkoping te voorkomen. Dat had te maken met de aankoop van de Kolwezi-mijn in DRC, waar een wel erg onwelriekend luchtje aan zat. De Congolese regering zou zich de mijn – in het bezit van het Canadese First Quantum Minerals, een concurrent van ENRC – hebben toegeëigend, om die vervolgens voor 20 miljoen dollar te verkopen aan een bedrijf van een bevriende relatie van president Kabila. Die verkocht de mijn op zijn beurt kort daarna aan ENRC voor 175 miljoen dollar.

Joyce heeft op zijn beurt connecties met First Quantum Minerals, waardoor ENRC zijn beschuldigingen van de hand wees. First Quantum Minerals heeft een rechtszaak aangespannen tegen ENRC en eist 1 miljard dollar van het bedrijf.

bron: Guardian (Juliette Garside), The Telegraph (Ben Harrington)

Reacties zijn gesloten.