Voormalig gouverneur Bob McDonnell veroordeeld voor corruptie

Begin januari 2015 werd Robert F. McDonnell veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar voor het misbruiken van zijn positie als gouverneur van Virginia (2010-2014). Hij en zijn vrouw Maureen werden in september 2014 door een jury schuldig bevonden aan het bevoordelen van de rijke zakenman Jonnie R. Williams Sr. in ruil voor ruim 170.000 dollar, luxe vakanties en dure horloges. De straf viel aanzienlijk lager uit dan de 6,5 jaar die de aanklager had geëist en die ook de voormalige first lady van Virginia boven het hoofd hangt. McDonnell diende een verzoek tot beroep in en mag dat in vrijheid afwachten.

Maureeen en Bob McDonnell

Maureen en Bob McDonnell

Voor de directeur van het bedrijf in voedingssupplementen had de zaak geen juridische consequenties; dat had Williams weten te bedingen in ruil voor zijn belastende getuigenissen. Diverse getuigen pleitten voor McDonnell – ooit getipt als republikeinse presidentskandidaat – en diens inzet voor de publieke zaak en vroegen om een taakstraf. Enkelen zinspeelden er zelfs op dat het zijn vrouw zou zijn geweest, die de eerste contacten met Williams had gelegd, maar dat wees rechter James Spencer scherp af.

Zoals dit misdrijf het eerste in zijn soort zou zijn in de geschiedenis van Virginia, zo zou Bob McDonnell (1954) ook de eerste gouverneur zijn die er achter de tralies belandt. Rechter Spencer vroeg zich af waarom zo’n integer persoon als McDonnell zoveel op het spel zette voor wat diensten aan een zakenman. Die had bijvoorbeeld het eten betaald voor de bruiloft van zijn dochter. Iets wat aan het licht kwam toen de betreffende chef-kok, behorend tot de staf van de dienstwoning van de gouverneur, in het voorjaar van 2012 werd beschuldigd van diefstal uit de keuken. Daarop kwam hij met documenten op de proppen die de betalingen van Williams bewezen en het begin van de val van McDonnell inluidden.

Nadat de Hoge Raad in juni 2016 de veroordeling verwierp, leek het erop dat de zaak over moest worden gedaan. Daarvan zag het OM begin september echter af. Er zou onvoldoende sprake zijn van een officiële tegenprestatie voor de omkoping door Williams. Volgens juristen betekende dat ook dat politici dus afspraken en andere vormen van toegang kunnen aanbieden, zonder de wet te overtreden. Gevolg zou kunnen zijn dat het een stuk lastiger wordt om dan veroordeeld te worden voor het maken van misbruik van je positie. McDonnell en zijn vrouw reageerden opgelucht na het besluit van de openbaar aanklager. 

bron: Washington Post (Matt Zapotosky, Rosalind Helderman, Rachel Weiner), New York Times, Reuters (Tim Ahmann), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.