Zes managers Israel Electric Corporation opgepakt

Israel Electric CorporationEind december 2014 maakte de Israëlische beurswaakhond bekend dat zes huidige en voormalige managers van de Israel Electric Corporation (IEC) waren opgepakt op verdenking van het aannemen van zo’n 20 miljoen dollar aan steekpenningen van Siemens in de jaren 2000 – 2005. Het geld zou betaald zijn om een opdracht in de wacht te slepen voor een elektriciteitscentrale, één van de projecten waarvoor Siemens in 2008 al een megaschikking trof in de VS. 

In september 2013 werd een andere betrokkene, een voormalig directeur van IEC, al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en een geldboete van circa 2,8 miljoen dollar. Voormalig rechter en IEC-directeur Dan Cohen was in 2005 naar Peru gevlucht toen het hem te heet onder de voeten werd. In 2009 werd hij bij verstek schuldig bevonden aan fraude, schending van vertrouwen en obstructie van de rechtsgang. In maart 2013 leverde Peru hem uit, waarna de strafzaak tegen hem alsnog werd afgerond. Voor de schending van het vertrouwen door zo’n hoge publieke functionaris als Cohen achtte rechter Khaled Kabub een celstraf van 5 tot 7 jaar passend.

Peru, dat geen uitleveringsverdrag met Israël kent, deed bij de uitlevering van Cohen een beroep op wederkerigheid in een poging voormalig luchtmachtpiloot Moshe Rothschild in handen te krijgen. Hij zou volgens onderzoek van Agence France-Presse in de jaren 90 functionarissen in Lima hebben omgekocht in verband met de aankoop van 36 gebruikte Russische Mig-29 en Sukhoi-25 gevechtsvliegtuigen.

bron: The New York Times, The Times of Israel (Aaron Kalman)

Reacties zijn gesloten.