Corruptie kost EU-landen jaarlijks 323 miljard

EU-landen zijn jaarlijks ruim 320 miljard kwijt door corruptie, zo blijkt uit recent onderzoek, dat begin april 2013 door de Hertie School of Governance in Berlijn en de Bertelsmann Stichting werd gepubliceerd. Dit is aanzienlijk meer dan eerdere schattingen van rond de 100 miljard euro. Deze nieuwe schatting van de kosten van corruptie bedraagt bijna éénderde van het voorgestelde EU-budget 2014-2020.

Het onderzoek bracht een correlatie aan het licht tussen de mate van corruptie in een land en het begrotingstekort, met name zichtbaar in Griekenland en Italië. De mate van corruptie werd becijferd door Denemarken – dat als minst corrupt land werd beschouwd – als uitgangspunt te nemen en zo de nadelige effecten voor de overige landen te berekenen. Slechtst scorende landen in het rapport zijn Slowakije, Roemenië, Italië, Litouwen, Hongarije en Griekenland.

Alina Mungliu-Pippidi

Alina Mungliu-Pippidi

Volgens Alina Mungliu-Pippidi, auteur van het rapport en professor aan de Hertie School, hebben EU-instituten de kosten van corruptie tot nu toe onderschat. Volgens haar toont het onderzoek aan dat economische problemen een belangrijk gevolg van corruptie zijn, door bijvoorbeeld tekortschietende belastingopbrengsten en hogere begrotingstekorten, hield ze een gehoor van europarlementariërs voor.

De uitkomsten van het onderzoek deden ook twijfels rijzen over het veronderstelde positieve effect van EU-lidmaatschap op de omvang van corruptie in een land. Hoewel ze al langdurig lid zijn, zakken Spanje, Griekenland en Italië steeds verder in de corruptie index.

Onderzoeksrapport “The Good, the Bad and the Ugly: Controlling Corruption in the European Union” (PDF)

bron: Rai-SEE, Hertie School of Governance

Reacties zijn gesloten.