Teloorgang Halifax Bank of Scotland nog niet uitgewoed

Halifax Bank Of ScotlandNa het verschijnen – begin april 2013 – van het ontluisterende rapport (PDF) van de Britse parlementaire commissie voor bankzaken, is de discussie over de bonussen van de oud-bestuurders van HBOS weer opgelaaid, maar ook over de positie van de voorzitter van de nieuwe waakhond in de City.  Dat is namelijk de voormalig bestuursvoorzitter van de accountant van die bank, KPMG.

De parlementaire commissie onder leiding van Andrew Tyrie die de val van de bank onderzocht, concludeerde in april 2013 in haar rapport getiteld “An Accident Waiting to Happen”, dat de bank ook zonder de kredietcrisis ten onder zou zijn gegaan door de vele oninbare leningen. De bank moest uiteindelijk 47 miljard pond afschrijven. De toenmalige topmannen Sir James Crosby, architect van het beleid, zijn opvolger Andy Hornby, die het beleid niet wijzigde en Lord Stevenson die van begin tot het einde de president van de bank was, waren verantwoordelijk voor dit beleid. De commissie vond dat zij meer ter verantwoording geroepen dienden te worden en ook persoonlijk de gevolgen van hun beleid zouden moeten voelen.

In september 2008 werd HBOS – of wat daar van over was – overgenomen door de Lloyds Banking Group met steun van de overheid, die met 20 miljard pond belastinggeld bijsprong. Bij hun vertrek kregen 7 topmannen toch nog zo’n 914.000 pond aan bonussen mee. Daarvoor hadden de commissie en haar leden geen goed woord over. Pat McFadden, lid van de commissie, zei onder andere: “These guys are incredible. This sounds like amazing rewards for failure.” en noemde de bonussen “a reward for being taken over by us – the taxpayers. It’s our money. We bailed them out for their failure – and they got bonuses for it.”

Sir James Crosby

Sir James Crosby

Nu nog ‘Sir’ James Crosby heeft inmiddels het verzoek gedaan zijn titel in te nemen, evenals 30% van zijn pensioen, dat nu 406.000 pond per jaar zal bedragen in plaats van 580.000. Met het verschenen rapport zal hij gedacht hebben niet langer de schuld af te kunnen schuiven op de marktomstandigheden en de lakse rol van de toezichthouder destijds. De commissie concludeerde ondubbelzinnig dat de topmanagers de bank zelf het ravijn in hebben gereden.

De Commissie Tyrie schreef in haar rapport: “In the circumstances, the apologies of those at the top of HBOS for the loss imposed upon the taxpayers and others ring hollow; an apology is due for the incompetent and reckless board strategy; merely apologising for having failed to plan for an unforeseeable event is not much of an apology.”

John Griffith-Jones

John Griffith-Jones

Iemand anders die ‘last’ heeft van het vernietigende rapport is John Griffith-Jones, ex-voorzitter van KPMG, de accountant van HBOS. Hij vertrok na 37 jaar – waarvan de laatste 6 als voorzitter – bij het bedrijf en werd in juni 2012 voorzitter van de nieuwe waakhond van de Londense City, de Financial Conduct Authority (FCA), een voortzetting van (een deel van) de FSA.

Van diverse kanten kreeg Griffith-Jones kritiek omdat de FCA ook zelf een onderzoek instelde naar het failliet van HBOS. Publiekelijk werd de vraag gesteld of hij niet beter weer kon aftreden, al was het maar voor de duur van een onderzoek naar de rol van de betrokken accountants (Deloitte, KPMG).

bron: Guardian (Rupert Neate, Simon Bowers, Nils Pratley), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.