Zwitserland bezorgd over corruptie-imago sportfederaties

Vanaf medio mei 2013 kunnen de Zwitserse kantons, politieke partijen en andere stakeholders tot begin september reageren op een regeringsvoorstel om de anti-corruptie wetgeving te verscherpen. Nu is corruptie alleen strafbaar als er ambtenaren bij zijn betrokken of als het oogmerk marktverstoring is. Voorgesteld wordt om ook corruptie door private bedrijven en organisaties onder het strafrecht te brengen. Deze aanbeveling werd eind 2011 ook gedaan door de Europese Groupe d’États contre la corruption (GRECO).

IOC, Lausanne corruptie-imago sportfederaties

IOC, Lausanne

Zwitserland is bezorgd over het effect dat schandalen rond diverse sportfederaties kan hebben op haar imago. Meer dan 30 internationale sportfederaties hebben hun hoofdkantoor binnen de landsgrenzen, zoals de FIFA – de afgelopen jaren geplaagd door diverse corruptieschandalen – in Zurich. Het IOC, bezoedeld door stemfraude rond de toewijzing van de Olympische winterspelen van 2002 aan Salt Lake City, heeft haar hoofdzetel in Lausanne en de door dopingschandalen getroffen Internationale Wielerbond ICU opereert vanuit Aigle.

Na de publieke consultatie gaat het federale ministerie van Justitie met de suggesties en aanbevelingen aan de slag om met een uitgewerkt wetsvoorstel te komen, dat de regering dan aan het parlement kan voorleggen.

bron: Yahoo Sports (Martin De Sa Pinto, Brian Homewood), Administration fédérale, Play the Game

Reacties zijn gesloten.