Zeven jaar gevangenisstraf voor frauderende toezichthouder

Rudi Rubiandini

Rudi Rubiandini

De anti-corruptie rechtbank in Jakarta veroordeelde een voormalige directeur van de toezichthouder op olie- en gaswinning SKK Migas eind april 2014 tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor het aannemen van 1,5 miljoen dollar aan steekpenningen en witwassen. Rudi Rubiandini werd in augustus vorig jaar gearresteerd door de Corruption Eradication Commission (KPK). 

SKK Migas verkoopt overtollige hoeveelheden olie en gas, die staatsenergiebedrijf Pertamina niet nodig heeft, aan zo’n 40 geregistreerde ondernemingen. Directeur Simon Gunawan Tanjaya van één van die bedrijven, deel uit makend van Kernel Oil uit Singapore, zou Rudi 700.000 dollar hebben toegespeeld via diens golftrainer Deviardi, die tot 4,5 jaar cel werd veroordeeld. Bij z’n arrestatie vond men in zijn huis een bedrag van 200.000 dollar. In een kluis bij Bank Mandiri trof men nog eens 350.000 dollar aan, alsmede 50.000 dollar en 180 gram goud in een safe op zijn kantoor.

Rudi had eveneens ruim 500.000 dollar aangenomen van Kalpim Parna Industri, ook nu in ruil voor een aanbeveling bij het ministerie van Energie en Bodemrijkdommen, dat beslist over de toewijzing van partijen olie en gas. Hij was zelf vice-minister van dat departement, voordat hij in januari 2013 werd benoemd bij toezichthouder SKK Migas.

bron: The FCPA Blog (Richard L. Cassin), Petro Global News, Indonesia-Investments, The Jakarta Post

Reacties zijn gesloten.