WK 2014 en ticketschandaal naderen ontknoping

Op de dag van de eerste wedstrijd van de kwartfinales maakte politiecommissaris Fabio Barucke begin juli 2014 in Rio de Janeiro bekend dat eerder die week 11 personen waren gearresteerd, die kaarten verkochten, die ze rechtstreeks van een contactpersoon bij de FIFA zouden hebben verkregen. Vermoedelijk gaat het om meer dan 1.000 toegangskaarten bij elk van de 64 wedstrijden. En dat gedurende het lopende en de afgelopen 3 wereldkampioenschappen voetbal. De totale omvang van de fraude werd door de Braziliaanse krant O Dia geraamd op ruim 70 miljoen euro per kampioenschap.

De hoofdverdachte zou verbleven hebben in het uiterst luxe Copacabana Palace hotel, herberg voor de FIFA-officials gedurende het toernooi. Als topman van dit fraudesyndicaat had men de Frans-Algerijnse Mohamadou Lamine Fofana op het oog, maar volgens de politie staat er nog iemand – binnen de FIFA – boven hem. 

Kaartje WK 2014De kaartverkoop is doorgaans in handen van de FIFA zelf en Match Hospitality, die de kaarten als onderdeel van arrangementen verkoopt. Nu zouden met hulp van binnenuit kaarten op de zwarte markt zijn gekomen en verkocht voor soms wel het achtvoudige bedrag. De kaartjes waren bestemd voor sponsors en officials van het Braziliaanse team. Fofana zou goed bevriend zijn met degene binnen de FIFA die met Match onderhandelde.

Toen de politie een week later de Britse topman van Match wilde aanhouden, meldde de receptie van Copacabana Palace dat Ray Whelan een uurtje geleden was vertrokken. Hij en de elf anderen werden in staat van beschuldiging gesteld.

De aanhoudingen waren het resultaat van onderzoek van de afgelopen 3 maanden. Bij de aanhoudingen werden 100 toegangskaarten, computers, dollars, mobiele telefoons en documenten in beslag genomen. Volgens Barucke opereert de bende alleen tijdens een WK; het levert genoeg op om tussendoor van de radar te verdwijnen.

Thierry Weil, de marketingman die binnen de FIFA de kaartjes in portefeuille heeft, zei volledig mee te werken met de autoriteiten in deze Operatie Jules Rimet, vernoemd naar de Franse oud-praeses (1921 – 1954) van de wereldvoetbalbond.

bron: AFP, BBC, The Guardian, OneIndia, NOS, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.