WK 2006 is wel/niet gekocht

Medio oktober 2015 kwam het Duitse tijdschrift Der Spiegel naar buiten met het nieuws dat Duitsland de toewijzing van het WK 2006 zou hebben gekocht. Er zou een kas met zo’n 10 miljoen euro aan zwart geld hebben bestaan, gevuld door Adidas-bestuurder Robert Louis Dreyfus, die het toernooi graag naar Duitsland zag komen. Hiermee zouden vier Aziatische leden van het uitvoerend comité van de FIFA zijn omgekocht.

WK 2006 - W. Niersbach & F. Beckenbauer, (vice)voorzitter organisatiecomité Duitsland

W. Niersbach & F. Beckenbauer

Voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB) Wolfgang Niersbach trachtte in een persconferentie toe te lichten waarom Dreyfus namens het organisatiecomité 6,7 miljoen euro had voorgeschoten aan de wereldvoetbalbond, waarmee Duitsland zich kon verzekeren van een subsidie van 170 miljoen euro van diezelfde FIFA. Van omkoping zou geen sprake zijn geweest. Hij herhaalde: “Het zomersprookje van 2006 is en blijft een zomersprookje. Alles is netjes gegaan.”

Bij deze toelichting voor de pers ontbrak voetbalicoon Franz Beckenbauer, destijds de voorzitter van het organisatiecomité, waarvan Niersbach vice-voorzitter was. Enkele dagen later zou Beckenbauer toegeven dat de betaling aan de FIFA niet handig was, maar geenszins zou zijn gebruikt om stemmen te kopen. 

Eveneens in oktober kwam naar buiten, dat uit documenten uit de rechtszaak over de opgeheven sportmarketingorganisatie ISL zou blijken dat in juli 2000 225.000 euro is betaald aan Charles Dempsey, de inmiddels overleden oud-voorzitter van de Oceanische voetbalconfederatie. Voormalig voorzitter van de DFB Theo Zwanziger bevestigde, dat Dempsey het geld toegeschoven had gekregen om met zijn stem Duitsland aan het WK te helpen.

Hij besloot op het laatste moment om zijn stem niet uit te brengen. Ook onderzoeksjournalist Andrew Jennings maakt hiervan melding in zijn boek The Dirty Game: Uncovering the Scandal at FIFA en in 2012 uitte zelfs Sepp Blatter op grond hiervan verdenkingen van omkoperij (!). 
De vier omgekochte Aziatische bestuursleden zouden zich achter Duitsland hebben geschaard, dat zo met 12 tegen 11 stemmen het toernooi binnen sleepte ten koste van Zuid-Afrika, dat vier jaar later het WK zou organiseren.

De DFB gaf te kennen dat een advocatenkantoor al is begonnen met een onderzoek. Ook de FIFA gaf aan de serieuze beschuldigingen te zullen gaan onderzoeken. Het parket van Frankfurt startte een vooronderzoek en Niersbach gaf zijn advocaten opdracht een zaak aan te spannen tegen Der Spiegel.

bron: AD, NOS (Judith van Hulsbeek), NRC (Frank Huiskamp), De Morgen (Glenn Bogaert)

Reacties zijn gesloten.