Weer pittige straf voor corruptie In Griekenland

Nog geen week nadat een voormalig burgemeester van Thessaloniki levenslang kreeg voor de verduistering van 18 miljoen euro, werd één van de grondleggers van de socialistiche partij PASOK en voormalig minister van Defensie begin maart 2013 door een rechtbank in Athene veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en een boete van een half miljoen euro voor het niet juist opgeven van zijn inkomen over de jaren 2006 tot 2009.

Akis Tsochatzopoulos

Akis Tsochatzopoulos

Akis Tsochatzopoulos (1939), minister van Defensie voor PASOK van 1996 tot 2001, zou 47.000 euro niet hebben opgegeven in 2006, in 2007 vergat hij 33.000 euro en in 2008 20.000. De wet schrijft voor dat (voormalige) politici al hun bezittingen volledig opgeven.

De rechtbank gaf ook opdracht het luxe apartement van Tsochatzopoulos vlakbij de Akropolis te confisceren. Zijn vrouw kocht dit onderkomen in 2009 voor 1 miljoen euro en ook dit vergat haar man op te geven als bezit. Twee Griekse kranten publiceerden in mei 2010 dat het vastgoed gekocht was van een offshore vennootschap, enkele dagen voordat het parlement crisismaatregelen aannam om de belastinginkomsten te verhogen en belastingontduiking harder aan te pakken. Hoewel Tsochatzopoulos direct dreigde naar de rechter te stappen, werden hem een week later zijn partijprivileges afgenomen nadat belastend bewijs was gevonden.

Deze beslaglegging hield verband met een andere zaak die tegen hem loopt en waarvoor hij in april 2012 werd gearresteerd. Tsochatzopoulos zou volgens parlementaire en partijonderzoeken betrokken zijn in omkoopschandalen rond de aanschaf van duikboten van het Duitse Ferrostaal en van Patriot systemen van Siemens. In april 2011 werd hij uit de partij gezet en 3 maanden later nam de kamer met grote meerderheid een voorstel aan om Tsochatzopoulos te vervolgen.

bron: Keep Talking Greece, ZeroHedge, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.