Een week vol sportieve hoogtepunten

Voorzitter Fenerbahçe slachtoffer van “parallelle structuur”

Begin oktober 2015 werd Aziz Yildirim, voorzitter van voetbalclub Fenerbahçe, vrijgesproken op alle aanklachten van match-fixing. Vorig jaar werd besloten dat het proces opnieuw moest, nadat Yildirim in 2012 was veroordeeld tot meer dan 6 jaar gevangenisstraf. Ook zes medeverdachten, Olgun Peker, Cemil Turan, Korcan Çelikay, Şekip Mosturoğlu, Mecnun Odyakmaz en Tayfur Havutçu, werden niet veroordeeld. Er was onvoldoende bewijs en bovendien was er destijds nog geen wet over match-fixing van kracht.

Volgens Yildirim was zijn veroordeling het werk van de Gülen-beweging, waartoe ook de aanklager Zekeriya Öz zou behoren. Öz, momenteel voortvluchtig, was ook één van de aanklagers die in 2013 opdracht gaf tot de arrestatie van diverse topambtenaren tijdens een grote anti-corruptie campagne.

Blatter, Platini en Valcke 90 dagen geschorst

Fair Play FIFA, voetbalclub FenerbahçeEnkele dagen later besloot de Ethische Commissie van de FIFA om bestuurders Blatter, Platini en Valcke voor 90 dagen te schorsen in verband met verdenkingen van corruptie. Zo startte in Zwitserland onlangs het onderzoek naar de verkoop van TV-rechten door Blatter aan diens vriend Jack Warner in 2006 voor een wel heel sportief prijsje. Ook zou hij in 2011 een onzakelijke betaling aan Platini hebben gedaan van een kleine 2 miljoen euro, voor ‘diensten’ die tussen januari 1999 en juni 2002 werden geleverd.

Valcke werd al tijdelijk ontheven van zijn functies in verband met een onderzoek naar de ongeoorloofde verkoop van WK-kaartjes. Het drietal ontkende uiteraard zich niet aan de regels te hebben gehouden.

Messi toch vervolgd voor belastingfraude

Na eerdere beschuldigingen van belastingontduiking tussen 2007 en 2009, oordeelde een hoge Spaanse rechter begin oktober 2015 dat sterspeler Lionel Messi en diens vader toch vervolgd moeten worden. Ze zijn verdachte in drie fraudezaken, waarop de landsadvocaat 22 maanden cel eiste tegen Messi. Bij de fraude zouden inkomsten van portretrechten illegaal zijn ondergebracht bij brievenbusfirma’s in belastingparadijzen. De Spaanse fiscus zou daardoor een bedrag van 4 miljoen euro zijn misgelopen.

Alle bestuurders en spelers hebben ‘Respect’ en ‘Fair play’ hoog in het vaandel staan.

bron: Daily Sabah, the Guardian (Owen Gibson), NRC (Bastiaan Nagtegaal)

Reacties zijn gesloten.