Waterkering Venetië lekt

Giorgio Orsoni

Giorgio Orsoni

Begin juni 2014 werden in Venetië 35 mensen gearresteerd in verband met mogelijke corruptie bij de bouw van de MOSE-kering, een waterkering in de 3 doorgangen naar de lagune om de stad bij extreem hoog water te beschermen. Om opdrachten te verkrijgen zou een bedrag van zo’n 20 miljoen euro zijn betaald op buitenlandse bankrekeningen en terecht zijn gekomen bij politieke partijen. Zo zou burgemeester Giorgio Orsoni ruim 550.000 euro hebben ontvangen ter ondersteuning van zijn herverkiezingscampagne in 2010. 

Ruim een week later werd zijn huisarrest opgeheven, maar diende Orsoni – bij gebrek aan politieke steun van zijn Democratische Partij – toch zijn ontslag in. Zijn betrokkenheid bij verduistering, omkoping, afpersing en witwassen ontkennend, sloot hij een akkoord met de onderzoeksrechter om een straf van 4 maanden te aanvaarden.   

Een stormvloedkering voor de historische waterrijke stad werd in 1966 voor het eerst overwogen. Maar het zou nog decennia duren voordat alle problemen waren opgelost rond de technische realisatie, de financiering en de milieu-effecten. In 2004 begon men met de bouw van Modulo Sperimentale Elettromeccanico (MOSE) en in 2013 werd een eerste deel in gebruik gesteld. De totale kosten worden geraamd op 5,5 miljard euro. Vanaf 2017 zou de stad verlost moeten zijn van de regelmatige overstromingen bij hoog water.

MOSE waterkering Venetie

MOSE waterkering Venetië

De aanhoudingen volgden op 3 jaar onderzoek en de arrestatie van de hoogste baas van het bouwconsortium in de zomer van 2013. Dit Consorzio Venezia Nuova – een publiek-privaat samenwerkingsverband – wordt beschouwd als de spil in het omkoopschandaal. Voormalig gouverneur van Venetië Giancarlo Galan, nu senator voor Forza Italia, zou 800.000 euro ineens en een jaarlijkse bijdrage van 1 miljoen euro tussen 2005 en 2011 hebben gekregen. Dit geld werd hem toegespeeld door Giancarlo Mazzacurati, voormalig topman van het consortium en Renato Chisso, raadslid voor infrastructuur. Zelfs een hoge functionaris van de Guardia di Finanza, Emilio Spaziante, werd 2,5 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Hij toucheerde slechts een half miljoen.  

Uit afgetapte telefoongesprekken maakte de politie op dat aantekeningen – waaronder de lijst met omgekochte politci – op eetbaar papier werden genoteerd. Wel zo handig bij een eventuele politie-inval.  

bron: ANSA, MailOnline (Darren Boyle), NOS, NRC (Mirjam Remie)

Reacties zijn gesloten.