VVD’er bracht Roermond economische voorspoed

onderzoek corruptie Jos van Rey Roermond economische voorspoed

Jos van Rey

Limburgse VVD-coryfee Jos van Rey (1945) – zowel senator, voormalig statenlid als wethouder – werd medio oktober 2012 door de rijksrecherche verhoord op verdenking van het schenden van de geheimhoudingsplicht en het lekken van gevoelige informatie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond. Tevens werden zijn huis in Herten en zijn werkkamer op het stadhuis doorzocht.

Drie dagen later gaf Jos van Rey zijn Eerste Kamerzetel op, in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderzoek. De top van de VVD zou daarop hebben aangedrongen. Een Eerste Kamerlid kan zijn plaats echter niet tijdelijk verlaten. Jan Bruijn zou de beoogde opvolger zijn.
Ook zou Van Rey zijn wethouderschap neerleggen.

Ricardo Offermans onderzoek corruptie Jos van Rey Roermond economische voorspoed

Ricardo Offermans

Op voorspraak van Van Rey besloot de gemeenteraad van Roermond in september tot de voordracht van partijgenoot Ricardo Offermans, burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD Limburg. Het heeft er alle schijn van dat beide heren onder één hoedje hebben gespeeld en dat Van Rey gevoelige informatie heeft gelekt. Welke gunsten of giften er zijn uitgewisseld, wilde het OM niet zeggen. De verdenkingen kwamen aan het licht in een onderzoek naar mogelijke ambtelijke corruptie, waarbij Van Rey betrokken zou zijn.

De rijksrecherche legde ook beslag op mogelijk bewijsmateriaal in de woningen van de zoon en dochter van Van Rey. Zij zijn directeur van Liba Adviesbureau BV, dat al jaren verkiezingscampagnes organiseert voor Limburgse VVD’ers, waaronder hun vader, en fondsen werft bij bedrijven. Ook van het bedrijf van de bevriende zakenrelatie Van Pol, zoals bleek uit antwoorden op vragen van NRC over de financiering van de verkiezingscampagne van Frans Weekers. Het metershoge portret van Weekers op een reclamezuil langs de A73 bij Roermond bleek een vriendendienst van Van Rey. Het bedrijf dat de zuil exploiteert wordt gerund door een wegens corruptie veroordeelde oud-ambtenaar van de gemeente en mede-eigenaar is Van Pol. Voor de actie had Van Rey gelukkig wel korting gekregen van Gelre BV.

Jos van Rey kwam vorig jaar in opspraak toen Dagblad de Limburger schreef over de innige banden tussen projectontwikkelaar Piet van Pol en de Roermondse vastgoedmiljonair. De vorige burgemeester Henk van Beers besloot onderzoek te doen. Een commissie onder leiding van oud-minister Sorgdrager concludeerde in maart 2012 dat er sprake was van evidente en jarenlange schijn van belangenverstrengeling, maar dat die van beperkte politieke betekenis was. In een raadsvergadering zei Van Rey dat tegenover de kritiek in het rapport “wel veertig bloemstukken” stonden, complimenten voor de economische voorspoed in de stad. Roermond werkte zich vanuit een achterstandspositie op naar koploper in de regio, mede onder invloed van de scherpe betogen en werklust van Van Rey, die ooit liberaal werd uit onvrede over de almacht van de KVP.

In maart 2015 werd Van Rey op de lijst Volkspartij Limburg met voorkeurstemmen gekozen in de Provinciale Staten. Het hoofdbestuur van de VVD besloot zijn lidmaatschap na 50 jaar te beëindigen op verzoek van de Kamercentrale Limburg. 

bron: De Volkskrant (Lidy Nicolasen), NRC Weekend (Paul van der Steen, Joep Dohmen), Trouw, EenVandaag (Kees Bonman, Gerie de Jong)

Reacties zijn gesloten.