VS levert corrupte Chinese zakenman na 14 jaar uit

Yang Jinjun corrupte Chinese zakenman

Yang Jinjun terug op vaderlandse bodem

Voorafgaand aan het eerste vierdaagse staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping eind september 2015 aan de VS, zetten de autoriteiten aldaar de van corruptie verdachte zakenman Yang Jinjun op het vliegtuig naar Fuzhou. Daar werd de voormalige bedrijfsdirecteur weggevoerd naar een gevangenis, nadat hij zich 14 jaar veilig had gewaand in Amerika, dat geen uitleveringsverdrag met China kent. Ook zijn zus is inmiddels gearresteerd om binnenkort op transport te worden gezet. Zij volgde in 2003 haar broer op verdenking van grootschalige fraude. Yang Xiuzhe was locoburgemeester van Wenzhou en zou volgens de Chinese autoriteiten zo’n 40 miljoen dollar hebben overgehouden aan diverse bouwprojecten.

Met deze uitlevering droegen de VS voor het eerst actief bij aan de anti-corruptiecampagne van Xi Jinping. Van de in april 2015 door de Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) gepubliceerde top 100 van economische voortvluchtigen werden er de afgelopen maanden zo’n 12 aan China uitgeleverd, vooral door Aziatische landen. In diezelfde maand kwamen de VS en China een nauwere samenwerking op dit vlak overeen. China stemde in met het terugnemen van tienduizenden burgers als Amerika wilde helpen met het traceren en oppakken van voortvluchtige witteboordencriminelen. Zo hoopte China met name Ling Wancheng, broer van Ling Jihua, de voormalige rechterhand van de president, en Guo Wengui, een zakenman met relaties met het voormalige hoofd van de inlichtingendienst Ma Jian, te pakken te krijgen. 

Yang Jinjun, directeur van de Minghe Groep in Wenzhou, zou in 1996 de hulp van zijn zus hebben ingeroepen na grote zakelijke verliezen. Zij zou een bevriende projectontwikkelaar hebben overgehaald miljoenen over te maken aan haar broer. Het bedrijf diende volgens een zakenpartner voor het witwassen van geld voor de locoburgemeester. Zij vluchtte naar de VS na een mislukte poging een andere broer te redden. Die werkte bij de eerder genoemde projectontwikkelaar en werd in 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10½ jaar voor het aannemen van steekpenningen.

bron: de Volkskrant (Fokke Obbema), the Guardian, The New York Times (Austin Ramzy, Michael Forsythe, Mark Mazetti), SCMP (Jun Mai, Mimi Lau)

Reacties zijn gesloten.