Vrouwenhandel normale zaak in roversnest

Patrick Illidge

Patrick Illidge (Foto: Valerie Kuypers)

Begin maart 2015 veroordeelde het Gerecht in Eerste Aanleg in Philipsburg Patrick Illidge voor het aannemen van steekpenningen tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk en ontzegging uit het passieve en actieve kiesrecht voor 5 jaar. Het voormalig onafhankelijk parlementslid stond terecht voor verdenking van omkoping. Hij zou 150.000 dollar hebben aangenomen van de uitbater van een ‘nachtclub’. Het gerecht achtte bewezen dat Illidge in ieder geval 25.000 dollar heeft aangenomen van Bada Bing bordeelhouder Jaap van den Heuvel. Daarvoor in ruil kreeg deze een voorkeursbehandeling bij de aanvraag van vergunningen, verruiming van de openingstijden en vergunning om het verblijf van prostituees te verlengen.

Vrouwenhandel en belastingontduiking

Van den Heuvel werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk. Hij werd schuldig bevonden aan het omkopen van Patrick Illidge, gebruik maken van een valse huurovereenkomst, vrouwenhandel, witwassen en belastingontduiking. Zijn bedrijf Lunteren NV – dat zaken doet onder de naam Bada Bing – werd veroordeeld tot een geldboete van bijna 840.000 dollar om het fiscaal nadeel van de belastingontduiking – begroot op bijna 430.000 dollar – te compenseren. De advocaten van Van den Heuvel en Illidge gaven aan zich nog te beraden op een eventueel hoger beroep.

De veroordeling van Van den Heuvel voor vrouwenhandel zette de relatie tussen de overheid en bordeelhouders opnieuw op scherp. Alle bordelen op Sint Maarten werken enkel met hoeren uit het buitenland, terwijl het werven van deze dames wordt aangemerkt als (illegale) vrouwenhandel. Journalist Hilbert Haar vergelijkt het met de situatie van Amsterdamse coffeeshops: softdrugs zijn legaal, maar de leveranciers zijn strafbaar.

Politieke spanningen binnen het Koninkrijk

In 2014 leidde de rechtszaak tegen Illidge nog tot rimpelingen bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) in Den Haag. Rutte weigerde Illidge op een receptie die hij had aangeboden aan de delegaties van Aruba, St. Maarten en Curaçao, waarop de gehele IPKO-delegatie van de drie landen afzag van de ontvangst bij de premier.

Bada Bing dollar met Patrick Illidge

Critici lieten zich van hun creatieve kant zien

Kort daarvoor was een filmpje verschenen op de website van de krant The Daily Herald, waarop te zien was hoe Patrick Illidge geld aanneemt van Jaap van den Heuvel. Volgens beide mannen geen omkoping maar de terugbetaling van een lening. SP-kamerlid Van Raak zei daarop dat het op Sint Maarten, een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, ‘de gewoonste zaak van de wereld’ leek om als politicus een bordeel binnen te lopen, een vergunning te regelen voor illegale prostituees, het geld in je korte broek te stoppen om vervolgens een biertje te drinken met de bordeelhouder. Hij typeerde – net als Hero Brinkman (PVV) eerder – Sint Maarten in politiek opzicht als ‘boevennest’ en schreef op de website van zijn partij dat ook de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk dat wel zou weten.

Minister Plasterk nam onlangs maatregelen om de integriteit van het bestuurlijk apparaat te verbeteren. Omdat de regering van Sint Maarten voorgestelde hulp en bijstand afsloeg, moest de minister als noodgreep artikel 51 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden toepassen. Na 60 jaar Statuut heeft Sint Maarten de dubieuze eer om het eerste land te zijn, waarbij van dit artikel gebruik wordt gemaakt. De handelswijze van de minister kreeg de steun van oppositiepartij SP.

bron: Caribisch Netwerk (Hilbert Haar), AD (Caspar Naber), Today, Telegraaf, Antilliaans Dagblad (Aubrich Bakhuis), de Volkskrant (Remco Meijer)

Reacties zijn gesloten.