Voorzitter Nepalese voetbalbond 10 jaar geschorst

Ganesh Thapa, geschorste voorzitter ANFA,  de Nepalese voetbalbond

Ganesh Thapa (van Twitter account)

Medio november 2015 schorste Hans Joachim Eckart van de ethische commissie van de FIFA de voorzitter van de Nepalese voetbalbond ANFA, Ganesh Thapa, voor 10 jaar voor het aannemen van geld voor persoonlijk gewin van een andere voetbalbobo. Ook kreeg hij een boete opgelegd van 20.000 Zwitserse frank. Dat zou gespeeld hebben bij de verkiezingen op het congres van de AFC in 2009 en 2011. Ook de Nepalese autoriteiten speuren naar miljoenen aan geld van de FIFA en de AFC, dat bestemd was voor de ontwikkeling van de sport in het land. Ganesh Thapa – tevens parlementslid – stond al bijna 20 jaar aan het roer van de Nepalese bond en was ook vice-president van de Asian Football Confederation. Hij werkte de afgelopen 4 jaar mee aan het onderzoek van de commissie en zei tegen de uitspraak in beroep te gaan.

In juni 2014 vroegen twee vice-presidenten van de ANFA om een onderzoek naar en de schorsing van hun voorzitter Thapa, terwijl die in Brazilië was voor het WK. Bij hun oproep aan de minister van Jeugd & Sport, de Nepalese Sportraad en de Onderzoekscommissie voor Machtsmisbruik voegden zij een lijst met 13 grieven inzake zijn werkwijze en de financiële gang van zaken binnen de bond.

Vlak voor de start van het WK was Thapa nog in verband gebracht met de verdenkingen van corruptie tegen Mohammed Bin Hammam, de inmiddels voor het leven geschorste voorzitter van de AFC, die met zijn in de bouw verdiende miljarden het rijkste land ter wereld aan het WK 2022 had geholpen. In het jaar van stemming over waar het grootste sportevenement ter wereld zou worden gehouden in 2018 en 2022, ontving Thapa zo’n 150.000 euro van twee bankrekeningen van het bedrijf Kemco, het zakenimperium van Bin Hammam. Via die rekeningen en die van zijn dochter kocht hij alle stemmen voor Qatar, zoals valt te lezen in het boek “The Ugly Game” van Blake en Calvert. Eerder ontving Gaurav Thapa, de zoon van de ANFA-voozitter al eens 100.000 dollar van de man die de plek van Sepp Blatter wilde innemen. Maar dat was een – inmiddels terugbetaalde – persoonlijke lening, die niets van doen had met de AFC.

Aan de Nepalese Sportraad liet ANFA inmiddels weten de schorsing als puur persoonlijk te beschouwen, vanwege de banden van Thapa met Bin Hammam.

bron: the Guardian BBC, The Global Anticorruption Blog (David Donatti), Goal Nepal

Reacties zijn gesloten.